Psaltarpsalmer med barock fräschör

Benedetto Marcello, Psasms

 

Kompositör: Benedetto Marcello

Titel: Psalms
Framfört av: Voces8 & Les Inventions
Dirigent: Barnaby Smith och Patrick Ayrton
Skivbolag: 
Naxos
Signum Classics SIGCD391

En nobile dilettante, en ädel dilettant eller älskare av musiken – så kallade sig venetianaren Benedetto Marcello, samtida med Vivaldi, som beklädde höga ämbeten i republiken, samtidigt som han ägnade sig åt att tonsätta psaltarpsalmer. De första 50 av dem gav han ut kring 1725, baserade på poetiska tolkningar på italienska av diktaren Giustiniani.

De gjorde stor succé. Hans förnäma sätt att komponera, att kontrastera solister och kör respektive en sparsmakad instrumentalensemble mot och med varandra, hans melodiska idérikedom och fräscha harmonier, som ofta gör verserna och satserna till veritabla örhängen, gjorde att hans psalmer spred sig över hela Europa. De sjöngs och spelades i katolska gudstjänster såväl som i lutherska och anglikanska och till och med judiska – han återgav ibland verser på originalets hebreiska.

1757 kom Marcellos psalmer ut i en engelsk version och lätt omarbetning som användes i gudstjänsten i nära 100 år. Den stora variationsrikedomen, från Ps 11 med sina generösa kontraster i musikaliska effekter alltefter texten till Ps 32 där återhållna, mer meditativa stämningar råder, gladde sångare, musiker och gudstjänstdeltagare i lika mån, visar samtida vittnesbörd.

Lika fräscha och omedelbara låter psalmerna idag. Till exempel på en ny inspelning med den engelska kören ”Voces8” och instrumentalisterna i franska ”Les Inventions”. Harpa, barockluta, orgel, cello och bas ackompanjerar sångarna och åstadkommer en spänstig och levande senbarock dräkt åt några av de 50 psalmerna av signor Marcellos hand.

 

Kaj Engelhart

 

%d bloggare gillar detta: