Påvlig symbolhandling kan vara bortkastad på svenskarna

Påve Franciskus

 

När påven reser till Sverige reser han rakt in i gudlöshetens hjärta. Det skriver Alistair Scrutton, Reuters, om det historiska påvliga besöket i Sverige och påvens 17 apostoliska resa sedan han tillträdde 2013. Vanligtvis hyllas påven extatiskt av katoliker över hela världen men i Sverige kan Franciskus stå inför en betydligt mer dämpad mottagning, skriver Scrutton. Påven anländer till en av världens mest sekulära nationer, med öppet homosexuella lutherska biskopar och speciella kyrkogårdar för ateister.

Dessutom reser han till Sverige för att delta i en gemensam katolsk-luthersk gudstjänst i Lund för att markera början av 500-årsdagen av Martin Luthers antikatolska reformation, som ledde till en blodig schism i Europa. Besöket skulle kunna ses som att Franciskus gör ett symboliskt försök att hjälpa till att förena lutheraner och katoliker. Men den symbolhandlingen kan vara bortkastad på de flesta svenskar, menar Scrutton, och som ett exempel citerar han den lutherska ärkebiskopen Antje Jackeléns yttrande om det påvliga besöket:
– Det är lätt att uppfatta detta som ett påvligt besök när det inte är det. Det handlar om mötet mellan lutheraner och katoliker*.

Mediernas rapportering om påvebesöket har också varit minimal, skriver Alistair Scrutton, trots att den katolska mässan drar ett fullsatt Swedbank Stadion. Svenskarna är helt enkelt obekväma med att kalla sig ”religiösa” och trenden är tydlig även i de andra nordiska länderna, inte minst i Norge där den lutherska kyrkan förlorade 25 000 medlemmar enbart i augusti.

Vissa menar dock att den senaste tidens invandring håller på att förändra attityderna i Sverige. 17 procent av svenskarna är idag utlandsfödda, många av dem troende kristna eller muslimer.
– Det har varit sekulariserat så länge att människor börjar bli trötta på det. Den nya situationen, med en stor invandring av människor som är troende, har också förändrat attityden, säger biskop Anders Arborelius.

  • När påven reser är det alltid ett påvligt besök. Besöket i Sverige är inget undantag från den regeln.

Hela artikeln finns att läsa » här

 

%d bloggare gillar detta: