Änglarna i Kyrkans tradition

Änglarna i Kyrkans tradition

 

Titel: Änglarna i Kyrkans tradition. Från Augustinus till Thomas Gallus
Förlag: Veritas
2016

Angelologi, läran om änglarna och synen på dessa Guds budbärare, de osynliga koncelebranterna vid varje mässa, våra ständiga beskyddare inte oviktigt. De är en ständig påminnelse om att tillvaron och verkligheten är mycket större än det mänskliga förståndet kan överblicka och greppa.

Denna bok handlar om dessa våra himmelska vänner, våra ständiga med- och förebedjare förmedlade genom kyrkliga auktoriteter som S:t Augustinus, S:t Gregorius den store, S:t Bernhard av Clairvaux, S:t Viktors klosterkommunitet, S:ta Umilta av Faenza, Johannes Scotus Eriguena, Hugo av S:t Viktor, Alain av Lille och Thomas Gallus, under ett spann från 300-tal till mitten av 1200-talet.

Boken ger oss en viktig påminnelse om änglarna som andlig verklighet och deras betydelse förmedlat genom kommentarer, predikningar och teologiska utläggningar. S:t Bernhard av Clairvaux uppmanar oss: ”Ta emot änglarna som familjemedlemmar, mina bröder, och gör besök hos dem med uppmärksam, väl underbyggd och innerlig bön, ty de är alltid närvarande för att bevara och uppmuntra er”. Denna bok är en intressant och uppbygglig väg att lära känna dessa våra himmelska familjemedlemmar.

 

Pierre Hernvall

 

%d bloggare gillar detta: