Set sjunger i isen

 

Författare: Linnea Dunér
Titel: Det sjunger i isen
Förlag: Humle
2016

Linnea Dunérs debutroman utspelar sig någonstans i Sverige i slutet av 1800-talet. Det är en berättelse om färgstarka livsöden om längtan, kärlek och att välja sin väg i livet.

Systrarna Dalin växer upp under harmoniska förhållanden som barn till stadens kyrkoherde. Men enorma prövningar väntar systrarna när Inez försvinner under en snöstorm. Eftersom hon inte hittas utgår familjen från att Inez har dött i kylan i skogen. Inez hittas dock av en man som för länge sedan vänt samhället ryggen. Han lever isolerad från omvärlden i sitt hus långt in i skogen. Dit för han Inez som skräckslagen får uppleva en helt ny värld långt bort från sitt harmoniska föräldrahem.

Hemma på gården sörjs Inez ständigt och får den andra systern Gertrud att ta ett förhastat beslut, vilket visar sig olyckligt på alla vis. Elsa den yngsta systern vill göra en insats för sina medmänniskor och tar sig an stadens fattiga och utstötta.

Naturlyriken är aldrig långt borta i Dunérs språk och det är en fröjd att läsa. Dunér målar upp en färgsprakande palett av de tre systrarnas levnadsöden och lyckas ge berättelsen liv och spänning. Det är med stor längtan jag väntar på del 2 av trilogin.

 

Anna Nathalie Silfverswärd