Parmesangratinerad lax
Parmesangratinerad lax

 

Det här är en jättegod och fräsch fiskrätt, som går snabbt att göra och som alla brukar tycka om. Jag serverar den gärna med quinoa eller matvete men det är klart att det funkar lika bra med bulgur, ris eller pasta.

Om du vill ha en helt vegetarisk rätt, uteslut då laxen och utöka istället salladen med tomater, squash och äpple och avnjut med senapssåsen som kall dressing! Och vill du ha det hela veganskt kan du använda ett sojaalternativ till creme fraiche, till exempel Tofuttis Sour Suprem.

 

Parmesangratinerad lax

Ingredienser:
4 bitar laxfile (säljs frysta i 4-pack)
En bit parmesan (30-50 g)
quinoa eller matvete för 4 portioner
1 burk creme fraiche
1-2 msk osötad senap
blandad sallad av valfri sort, samt 1 paket djupfrysta gröna ärter

Gör så här:
1. Salta och peppra på laxen.
2. Riv över parmesan och ställ in i ugnen på 200 grader i ca 20-30 minuter.
3. Koka under tiden quinoan eller matvetet enligt instruktioner på förpackningen.
4. Medan grynen kokar blandar du salladen med ärterna.
5. Blanda creme fraiche och senap.
6. Koka upp i en liten kastrull och låt puttra någon minut. Håll såsen varm.
7. När grynen är färdigkokta blandar du dem med salladen.
8. Servera laxen med salladen och senapssåsen.

 

Bitte Assarmo