Omistlig pärla för den kulturintresserade

Ät guld och drick silver

 

Titel: Ät guld och drick silver – sagor och sägner från Västernärke
Red: Maria Törnfeldt & Ulla Winroth
Förlag: Bokverksta’n
2006

Tomtar och troll, näcken och skogsrået, trolldom och spökerier – de gamla folksägnerna är fulla av sådant. Förr i tiden var de svenska skogarna nämligen fulla av både goda och onda väsen, och många var de människor som själva kunde berätta om möten med dem.

Ät guld och drick silver – sagor och sägner från Västernärke är skriven av Maria Törnfeldt och Ulla Winroth, båda bibliotekarier, och innehåller en samling berättelser som bygger på boken Folkminnen från Edsbergs härad, skriven av Daniel Harbe som var präst i Västernärke. Harbes bok består av både egna uppteckningar och från arkiv i Örebro och Uppsala, och Törnfeldt och Winroth har utgått från dessa för att göra sägnerna och sagorna i det nordiska kulturarvet tillgängliga för de yngre.

Det innebär inte att detta är en barnbok. Var och en, oavsett ålder, med intresse för vårt spännande kulturarv, har utbyte av den. Har man dessutom sina rötter i Närke och Bergslagen är den förstås omistlig. Ät guld och drick silver – sagor och sägner från Västernärke har några år på nacken men är ständigt aktuell. En riktig pärla, att sträckläsa eller att återkomma till då och då när andan faller på och man vill läsa om alla de väsen som antogs befolka de närkingska skogarna för inte så längesen.

 

Bitte Assarmo

 

%d bloggare gillar detta: