Sankta Maria Goretti förlät sin mördare

S:ta Maria Goretti

S:ta Maria Goretti

 

Maria Goretti föddes den 16 oktober i Corinaldo, nära Anconaprovinsen i Italien, i en fattig lantbrukarfamilj. Hon hade fem syskon och när hennes far Luigi blev arbetslös 1899 flyttade familjen till Ferriere di Conca, i närheten av Anzio, där de kom att dela en gård tillsammans med en familj vid namn Serenelli.

När Maria var tio år gammal dog hennes far av malaria och hennes mor Assunta fick kämpa hårt för att försörja familjen. Marias syskon fick arbeta ute på fält och åkrar medan hon själv höll huset rent, lagade mat och såg efter sin yngsta syster Teresa. Omständigheterna var knappa, men familjen hyste stor kärlek både till varandra och till Gud.

Den 5 juli 1902 satt den då knappt tolvåriga Maria på förstutrappen och sydde då grannsonen Alessandro Serenelli överföll henne brutalt. Det stod snabbt klart för Maria vad han hade för avsikter och hon värjde sig med all kraft medan hon skrek åt honom att det han just var i färd med att göra var en dödlig synd som skulle kunna skicka honom till helvetet.

Alessandro envisades, men Maria fortsatte att kämpa och skrek till honom att det var emot Guds vilja. Då blev Alessandro rasande och tog struptag på flickan, som fortsatte upprepa att hon hellre skulle dö än ge vika. Alessandro tog då fram en kniv och högg henne elva gånger. När hon försökte nå ytterdörren till tryggheten i hemmet högg han henne ytterligare tre gånger innan han flydde från platsen.

Teresa vaknade av sin systers skrik och när familjen kom hem fann de Maria blödande på golvet. Snabbt tog de henne till närmaste sjukhus, men kirurgen insåg snart att hennes liv inte skulle gå att rädda. Han sa då till henne:
– Maria, tänk på mig i paradiset.

Men Maria, som inte förstod att hon var döende, såg bara frågande på honom och sa:
– Vem kan säga vem av oss som kommer dit först?
– Du, Maria, sa kirurgen och Maria svarade lugnt:
– I så fall ska jag med glädje tänka på dig.

Maria uttryckte också omsorg om sin mor och sina syskon och dagen därpå, strax innan hon dog, förlät hon sin mördare och sa att hon ville träffa honom i himlen en dag.

Alessandro Serenelli kunde gripas kort efter dådet, och han medgav att han försökt våldta Maria även tidigare men att hon ännu var jungfru. Eftersom han inte hade fyllt 21 undkom han livstidsstraff och dömdes istället till 30 års fängelse. När han tillbringat sex år i fängelset, i kaos och förtvivlan, fick han plötsligt en uppenbarelse av att Maria kom till honom i cellen.

Det förändrade hans liv och då han kom ut från fängelset sökte han sig till ett kapucinerkloster där han kom att tillbringa resten av sitt liv i stillsam botgöring. Han bad också Maria Gorettis mor om förlåtelse. Strax innan han gick bort 1970 skrev han att Maria Goretti var den som, genom sina förböner och sin omsorg, räddade honom från att fortsätta leva i synd.

Maria Goretti saligförklarades 1947 och tre år senare, den 24 juni 1950, helgonförklarades hon av påve Pius XII. Hon var den yngsta någonsin att helgonförklaras, fram till i maj 2017 då påve Franciskus helgonförklarade Fransisco och Jacinta Marto i Fatima. Sankta Maria Goretti firas den på sin dödsdag, den 6 juli.

 

%d bloggare gillar detta: