I väntan på besked – flyktingar berättar

I väntan på besked

 

Titel: I väntan på besked – flyktingar berättar
Författare: Doris Dahlin & Per-Erik Åström
Förlag: Libris förlag
2017

Under hösten 2015 kom fler människor till Sverige än någon kunnat räkna med. Fortfarande bor många kvar i de för ändamålet inrättade asylboendena, och handläggningstiden är lång. Var och en av de som kommit bär sina livsöden med sig, men vad vet vi egentligen om dem?

För många av oss är de siffror i statistiken, och inte sällan utnyttjas de hänsynslöst i det politiska spelet för att skapa opinion. Men författaren Doris Dahlin och fotografen Per-Erik Åström beslutade sig för att ändra på det och förmedla porträtt av de asylsökande som kommit till Sverige. De begav sig, bland annat, till Härnösand, där de båda vuxit upp och där omkring 400 asylsökande nu bor och lever i det som en gång var ett fängelse. I text och bild berättar de om dessa nyanländas väntan – väntan på besked om uppehållstillstånd, på att få börja ett nytt liv, på att få ett arbete, på att barnen ska börja le igen…

Det är oundvikligt att boken berör den främlingsfientlighet och rädsla för förändringar som finns på många håll, men här finns också berättelser om gemenskap, hjälpsamhet och hopp. Statistik är en sak – människor en annan. Här levandegörs en mycket viktig del av det moderna svenska samhället och läsupplevelsen är stark och omtumlande. Det här är en bok som alla borde läsa.

 

Liza Healey

 

%d bloggare gillar detta: