Burek – Börek

 

Burek i Bosnien – eller Börek i Turkiet – denna typ av paj har många namn och finns i många varianter. Men oavsett vad man kallar detta så är det en god och trevlig filodegspaj som fylls med ost och, om du vill, spenat och som med fördel avnjutes med en god sallad.

Ingredienser:
12-16 stora blad filodeg (knappt 1/2 förpackning à 500 g)
400 g färskost av Philadelphiatyp
100 g vitost av cypriotisk typ (ej Halloumi eller annan ”grillost”)
(ev 200 g hackad bladspenat)
4 ägg
salt
peppar

mjölk till pensling

Gör så här:
1. Värm ugnen till 200°.
2. Tina filodegen eller använd kyld.
3. Vispa ihop färskost och ägg och smula i vitost. Salta och peppra. (Om du vill ha spenat i pajen fräser du den och tillsätter den i ostblandningen)
4. Smörj en långpanna (20×30 cm) med olja. Täck med dubbla filodegsark och låt deg hänga ut lite över kanten så att du sen kan vika den över fyllningen.
5. Pensla filodegsbladen med mjölk och lägg på ytterligare ett lager. Häll sedan över ostfyllningen och täck med filodegsblad i två-tre lager. Pensla med mjölk mellan varje och även ovanpå. Sporra gärna rutor.
6. Grädda i ca 30-40 minuter tills bureken höjt sig och fått vacker färg. Servera varm eller ljummen.

 

Bitte Assarmo

 

%d bloggare gillar detta: