Pissaladière

 

Har du ätit pissaladière någon gång? Det är en pizzaliknande rätt från Sydfrankrike – paj-, smör- eller pizzadeg som täcks med lök, sardeller och svarta oliver. Det finns hur många recept som helst – detta har jag fått från en god vän, och så har jag experimenterat lite med det.

Ingredienser:
1 färdigköpt pajdeg
4-5 gula lökar
4-5 vitlöksklyftor
några kvistar timjan
svarta oliver efter behag
1 burk sardeller
olivolja
en gnutta strösocker eller farin
(vatten)

Gör så här:
1. Sätt ugnen på 225°. Skala och skiva löken, hacka vitlöken. Fräs i olivolja på mycket svag värme, gärna med lite socker, tills löken blir mjuk och genomskinlig.
2. Härligt mjuk blir löken om du då och då häller på lite vatten (ca 1/2 dl) och dra ner på sparlåga. När vattnet kokat in gör du om proceduren. Det får gärna ta tid – löken ska bli riktigt mjuk och nästan karamelliserad.
3. Pensla pajdegen med ett tunt lager av olivolja och fördela löken över. Lägg på sardeller, ansjovis och oliver i ett vackert mönster.
4. Smula över lite timjan och grädda i ugnen i ca 10-15 minuter tills pajdegen blivit frasig och pissaladièren fått färg.
5. Servera med sallad.

 

Calle Almedal/Bitte Assarmo

 

%d bloggare gillar detta: