Helgmålsringning från Heliga Hjärtas kloster

 

På lördag, den 19 maj, inför Pingstdagen, sänder SVT helgmålsringning från Heliga Hjärtas kloster. Syster Elisabeth berättar då om den första pingstdagen, då tungor av eld fördelade sig över de förskräckta lärjungarna som hållit sig gömda efter Jesu uppståndelse.

När Hjälparen, den helige Ande, kommer över lärjungarna, så blir deras tidigare rädsla som bortblåst. De talar språk de inte själva visste att de kunde och som nu förstås av andra människor från andra språk och kulturer. Den helige Ande går över gamla gränser och gör lärjungarna frimodiga, glada, djärva:
– Hur ser det ut i våra liv? Vågar vi öppna oss för denna heliga Ande som kommer med liv och glädje även in i våra slutna rum? Om vi vågar öppna oss för Anden, så kan även vi våga oss ut på okända stigar. Låt oss därför be om Anden, avslutar syster Elisabeth Mariadotter.

Heliga Hjärtas kloster ligger i Östergötland, två mil söder om Vadstena och invigdes 1997. Inte långt därifrån ligger Alvastra klosterruin, som var ett av de första klostren i Sverige då det grundades av cistercienserorden 1143.

Helgmålsringningen visas i SVT 1 kl 17.50 – 17.55.

 

Källa: SVT Religionredaktionen

%d bloggare gillar detta: