Italiensk auberginegratäng


 

Receptet har jag fått från en italiensk väninna. Vill man servera den som festrätt kan man byta ut vattnet mot vitt vin. Receptet räcker till 4-6 personer.

Ingredienser:
3 auberginer
2 gula lökar
2 klyftor vitlök (kan uteslutas)
2 msk oliv- eller rapsolja
1 burk krossade tomater
1 tsk strösocker
1 tsk vinäger av valfri sort
3 msk vatten
salt, svartpeppar
1 lagerblad
en kruka färsk basilika
2 mozzarella-ostar (125 g styck), skurna i tärningar
1 dl riven parmesan
2 hackade hårdkokta ägg
2 dl keso eller kvarg

Gör så här:
1. Skiva auberginerna och strö salt över dem. Låt dem stå ca 30 minuter.
2. Hacka lök och ev vitlök och fräs i oljan, tillsammans med sockret och vinägern, tills löken blir genomskinlig.
3. Häll på tomater och rör om. Tillsätt lagerblad, vatten och salt och peppar och låt puttra på svag värme tills såsen tjocknat, ca 30 minuter.
4. Skölj och torka aubergineskivorna och stek dem mjuka i olja.
5. Varva i en smord ugnsfast form aubergine med tomatsås, ägg, mozzarella, basilika och keso. Häll den rivna parmesanen över det översta lagret.
6. Gratinera i 220 grader, i mitten av ugnen, i ca 30-35 minuter och servera med sallad och bröd.
 
Bitte Assarmo
 

%d bloggare gillar detta: