Does it fart? En bok för oss som fnissar


 
Ja, sillar pruttar. Sillar från Atlanten och Stilla oceanen snappar luft som senare släpps ut där bak i större mängd. Ljudnivån är mellan 1,7 och 22kHz och prutten varar mellan 0,6 – 7,6 sekunder.

Sillar har jämfört med andra fiskar bra hörsel och pruttarna, som bara sillar kan höra (hur nu zoologerna vet det), håller ihop gruppen. Sillen vet var de andra är, och kan genom ett sinnrikt system av pruttar varna varandra för predatorer.

Hur får man som forskare en idé att skriva en liten folkbildande bok om djur och pruttar? Ja, det visar sig att när man frågar grönbiologer om vilken den vanligaste frågan de får så hamnar fisar högt upp på listan.

Detta är en bok för oss som fnissar, den är skriven med en stor portion humor och bland alla kända djur har man smugit in enhörningar.

Vi får lära oss att maten som vi äter spelar roll, genetiska variationer mellan raser och hur bakterierna i tarmen och tarmens längd spelar också roll för hur ofta och med vilken doft och ljudnivå vi fiser.

Hur människor gör vet vi väl, men vilket djur är värst? Om jag tolkar författarna rätt är det geten, trots att den rapar mer än den fiser.

Till exempel fick ett plan 2015 från Kuala Lumpur nödlanda eftersom brandlarmet gick igång hela tiden. 2000 pruttande getter i lasten var helt enkelt mer än vad man klarade av.

Om du vill förgylla vilken fest som helst med roliga anekdoter eller bara underhålla dig själv är detta en bok att sätta tänderna i nu när höstmörkret kommer närmare.
 
Madeleine Sultán Sjöqvist
 
Titel: Does it fart? The definitive field to animal flatulence.
Författare: Caruso, Nick & Rabaiotti, Dani
Förlag: Quercus Editions Ltd
Utgivning: 2017