Lazarus reser sig för hivdrabbade

Hivdrabbade

 

Hiv och aids är ännu ett stort problem som drabbar många människor. På Teneriffa driver Caritas ett hem där hivsmittade kan bo och få hjälp och stöd.

Leonardo Ruiz del Castillo, verksamhetsansvarig för Caritas Teneriffa, säger att man inom riskgrupperna prioriterar ensamstående hemlösa mödrar eftersom de är mest utsatta för att hamna i prostitution. Prioritet ges också till unga människor med olika missbruk.
– Vi är den enda verksamheten på Kanarieöarna som har boendemöjligheter för människor med hiv och aids och just nu har vi tolv personer här. Utöver dem är det ytterligare tolv personer som får extern vård, och vid behov kan vi i vår dagverksamhet hjälpa ännu fler. Vårt mål är att de här människorna ska få jobb och integreras socialt.

I Spanien diagnosticerades det första aidsfallet 1981 och fram till 2013 har 84 043 fall rapporterats totalt. Under 1990-talet var Spanien det mest drabbade landet i hela Europa. Under de två första årtiondena spreds hiv främst från föräldrar till barn, och den mest drabbade gruppen var injicerande drogmissbrukare. Genom olika förebyggande insatser och skademinimering lyckades man få ner antalet smittade missbrukare och sedan år 2000 sjönk antalet smittade inom denna grupp markant. Istället ökade antalet bland dem som smittades sexuellt.

– Från 2004 fram till idag är det huvudsakligen homosexuella män som smittas av hiv. Men vi uppmärksammar sexuellt överförda sjukdomar generellt idag eftersom även syfilis och gonorré har ökat i riskgruppen, säger Leonardo.

Glädjande är att man sedan 1996, då man började använda sig av antiretrovirala läkemedel (som även stärker immunförsvaret), markant har ökat möjligheten för människor med hiv att överleva och få en bättre livskvalitet. Hiv och aids har blivit en kronisk sjukdom istället för dödlig i de länder som har tillgång till behandling.

Däremot finns fortfarande inget botemedel eller vaccin och trots antiretrovirala läkemedel och förbyggande program så uppskattar man att det i Spanien finns mellan 130 000 och 170 000 personer med hiv och att omkring 30 procent av dem inte vet om det.
– Det finns fortfarande mycket att göra för att möta UNAIDS (FN:s samlade program mot hiv/aids) mål om ”noll nya hivinfektioner, noll diskriminering och noll aidsrelaterade dödsfall”, säger Leonardo.

 

Text & foto: Anna Sternfeldt

 

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggare gillar detta: