Internationella Downs Syndromdagen 21 mars – När fötterna blir huvudsaken

Nathea Anemyr - "Rocka Sockorna"

Nathea Anemyr – “Rocka Sockorna”

Nathea Anemyr, från Storebro i Småland, har lyckats med något som vore en utmaning för vilken AD som helst: att få tiotusentals svenskar att en dag om året sätta på sig olikfärgade strumpor och på så sätt visa sin uppskattning av människor som har en kromosom mer än de flesta.
– Sociala medier är oerhört effektiva och kraftfulla, men det är klart vi blev överväldigade av responsen, säger Natheas mamma Erica Rinaldo, som inför den 21 mars förra året hjälpte sin dotter att lägga upp ett så kallat Facebookevenemang med uppmaningen om att “rocka sockorna”.

Då hade Nathea året innan fått sin klass att ansluta sig till det stillsamma strump-upprop som de senaste åren drivits internationellt inför Downs syndromdagen, under namn som “Rock the socks” och “Lots of socks”.
– Det var inte så jättekul när bara min klass skulle “rocka sockorna”. Utan jag ville att många andra också skulle göra det, och förstå att det är bra att människor är olika och annorlunda, säger Nathea till Katolskt magasin.

För en tioåring är inget omöjligt. Och med hjälp av sin mamma, sociala medier och – efter en tid – även tidningar, radio och tv, utmanade Nathea hela Sverige att haka på kampanjen. Och hakade på, det gjorde svenskarna med besked. Instagram och Twitter fylldes av bilder på fötter med olikfärgade strumpor, under ledordet “rockasockarna”.


För vems hjärta smälter inte när en liten flicka ber omvärlden om ett litet tecken på stöd för hennes storasyster och för alla de andra – i Sverige uppemot 5 000 personer – som har Downs syndrom?
– Det är helt enkelt underbart och jättekul, säger Nathea om att så många tagit fasta på hennes initiativ.
– Eftersom jag har en syster med Downs, så känns det bra för mig att andra vill visa att olika är bra.

Systern, det är snart 15-åriga Noelle, som går i särskola i Vimmerby och som i kampanjen finns med på fler bilder tillsammans med Nathea.
– Vi skrattar jättemycket tillsammans med Noelle varje dag; det är svårt att låta bli att vara i stunden med henne, säger hennes mamma Erica Rinaldo.

Eftersom Noelle har en form av autism har hon inte tillgång till språket på ett självklart sätt, och har heller inte riktigt förstått innebörden av allt “sockrockande” omkring henne.
– Noelle lever i nuet. Hon tycker det är härligt när det kommer hem folk, när det händer något nytt, och när hon får se sig själv på bild, säger Erica Rinaldo, vars hjärta klappar starkt för både hennes eget och andras barn med kromosomavvikelser.

Själv ansågs hon för ung för att få ett barn med Downs syndrom när hon som 29-åring var gravid med Noelle, och blev därför inte erbjuden någon riktad fosterdiagnostik.
– I dag är jag tacksam för att jag aldrig ställdes inför något val om att behålla barnet eller inte. Jag hade ingen erfarenhet och ingen kunskap, och är rädd att jag hade handlat fel, utifrån rädsla, säger Erica.
– Det är också därför jag gillar den här kampanjen. Den gör det möjligt att ge en nyanserad och positiv bild, så att man inte ser Downs syndrom som något skrämmande och hemskt.

Nästan av bara farten har Nathea och hennes familj tagit på sig ett sidoprojekt till Rocka sockorna.
– Det har inte funnits något välkomstpaket till nyfödda i Sverige, även om man talat om det länge. Så Nathea kom på att hon på sin Facebooksida skulle uppmana folk att sticka olikfärgade sockor i miniformat som hon sen skulle skicka ut, berättar Erica Rinaldo.
– Så det har stickats för fullt runt om i Sverige hela året, och varje månad skickar vi ut sockor till de nya föräldrar som anmäler att de vill ha välkomstpaketet. Då får de sockorna, en hälsning från Nathea och information om Svenska downföreningen.


De första paketen skickades ut i augusti förra året. Och Erica Rinaldo räknar med att ungefär hälften av de 120 familjer som tar emot ett barn med Downs syndrom varje år redan har fått en hälsning.
– Många som får paketet blir glada, och fler och fler anmäler sitt intresse. Det är verkligen roligt. För mig hade det betytt jättemycket att få något sådant.


Svenska downföreningen har gjort sitt bästa för att lyfta fram sina medlemmars problem och glädjeämnen i samband med Internationella Downs syndromdagen, på senare år även med hjälp av den internationella sockkampanjen.
– Det har blivit lättare att lyfta fram våra frågor tack vare samarbetet med en underbar tjej som Nathea, som gör något så fint för sin syster, säger Veronica Magnusson Hallberg, ordförande i Svenska downföreningen.


Hon tror att Rocka sockorna-kampanjen kan få ännu ett större genomslag i år.
– Det finns ett slags medvetenhet om att teknik och etik inte går hand i hand i samhället i dag, när allt bara verkar rusa på, och att vi inte hinner prata om de riktigt stora frågorna. Det kan göra att medmänskligheten faktiskt ökar, liksom viljan att ställa upp för personer som uppfattas som avvikande.


Det Veronica Magnusson Hallberg hoppas för årets kampanj är att det blir ett större fokus på människor med just Downs syndrom.
– Förra året kände jag någonstans att det kom att handla mycket om att olika är bra på ett rätt allmänt plan. Det är i och för sig fint. Men det är viktigt att engagemanget landar där det startade, så att man inte glömmer den grupp som vi kämpar för.

 

Eva Janzon

 

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggare gillar detta: