Kommunikationsansvarig i Svenska kyrkan: Uppviglande att bära kors

Kors

 

Igår kunde Katolskt magasin berätta om den nystartade Facebookgruppen Mitt kors, med hashtaggen #mittkors, som startats för att visa solidaritet med förföljda kristna. Idag kan vi berätta att Facebookgruppen skapat stor irritation hos representanter för Sveriges största kristna samfund, Svenska kyrkan.

Gunnar Sjöberg, kommunikationsansvarig på kyrkokansliet i Uppsala skriver på sin Facebooksida att uppmaningen att bära kors är ”uppviglande och okristligt”. Han tycker att tonen bland kristna debattörer och bloggare är ”ofräsch” och antyder att Facebookgruppen Mitt kors uppmanar till religionskrig.

Det är dock inte korset i sig som är problemet, enligt Gunnar Sjöberg, som själv gärna bär kors. Det handlar om vem som bär det. När han i en kommentar får frågan om vad som är skillnaden på hans och andras sätt att bära kors svarar han:
– Jag bär det med. Inte mot.

Sjöberg får medhåll av Anna-Karin Hammar, präst i samma samfund, som menar att initiativtagarna har en ”dold tankefigur” och att denna behöver utmanas. Hon väljer också att kalla initiativet #mittkors för en ”aktion” med ”glidande identiteter”.

Anna-Karin Hammar skriver också på Facebook att även hon gärna bär ett kors eftersom hon är kristen.

Katolskt magasin har sökt både Gunnar Sjöberg och Anna-Karin Hammar utan att lyckas. Läs mer om deras reaktioner på #mittkors i Bitte Assarmos ledarkrönika.

 

Redaktionen

 

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggare gillar detta: