Påven berömmer svensk flyktingpolitik

Inför och under det historiska ekumeniska mötet i Skåne har förhoppningarna varit stora om fortsatt ekumenik, och närmande mellan den katolska och den lutherska kyrkan. Synen på påve Franciskus som en förändringens påve, som ska vända upp och ner på det mesta, har genomsyrat mediebevakningen. Men på presskonferensen på planet hem från Sverige gjorde påven klart att oavsett hur viktig ekumeniken än är för honom har han inte för avsikt att arbeta för att genomföra förändringar för att anpassa kyrkan till den sekulära världen, eller till den lutherska kyrkan.

På de svenska journalisternas fråga om ifall katolska kyrkan också skulle kunna få ett kvinnligt överhuvud, så som den lutherska kyrkan i Sverige har, svarade påve Franciskus, precis som sina företrädare, att det är otänkbart. Redan under påve Johannes Paulus II slogs det fast att den dörren är stängd, och Franciskus avser inte att ändra på detta.

Påven, som är känd för sitt engagemang i flyktingfrågan, gav också beröm till Sverige för det stora flyktingmottagandet.
– Jag som argentinare och sydamerikan tackar Sverige varmt för mottagandet, för under militärdiktaturernas tid tog man också emot många argentinare och chilenare. Sverige har en lång tradition av att välkomna flyktingar, men även av att integrera dem bland folket och genast söka skola och arbete, sade påven.

Franciskus har vädjat till de katolska församlingarna i Europa att ta emot familjer som är på flykt. Men att Sverige nu har dragit ner på mottagandet ser han inte som ett utslag av egoism. Påven menar att det istället handlar om att finna den nödvändiga tiden för att organisera mottagandet.
– Det är inte humant att stänga dörrarna och att stänga gränserna. På lång sikt får man betala för det, också politiskt. Men man kan också tvingas betala politiskt om man är oförsiktig och tar emot fler än man kan integrera, sa påven.

Påven fick också frågan om han avsåg att resa till Tyskland nästa år, för att delta i något av reformationsfestligheterna där, men han svarade att det i nuläget inte finns några planer på det.

 

Källa: Cruxnow

 

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggare gillar detta: