En spanares kamp mot prostitutionen

Skuggans lag

 

Författare: Simon Häggström
Titel: Skuggans lag. En spanares kamp mot prostitutionen
Förlag: Kalla kulor förlag
2016
E-bok

Simon Häggström är polis och arbetar i Stockholm på Prostitutionsgruppen. Boken är en rapportering från hans dagliga verklighet. Vi får också följa hans personliga utveckling från uppväxten i frikyrkomiljö till ett av de tyngsta polisjobben.

Häggström bok är inget att rekommendera för känsliga. Vi får möta kvinnan som tar för mycket knark så att hon orkar med ytterligare en man. Men istället för att kunna spendera de extraintjänade pengarna på en födelsedagspresent till sitt barn dör hon av en överdos på en skitig allmän toalett. Författaren punkterar myter: att prostitution är frivilligt och att sex är som vilken vara som helst som kan köpas.

Torskstatistiken är dyster. Författaren skriver att 20 % av männen köper sexuella tjänster (statistiskt sett var 5:e man i bekantskapskretsen), att dom blir allt yngre (nedre tonåren), att dom blir allt råare (porr inspirerar) och att dom kommer från alla samhällsklasser. Det är en bottenlös hemsk skildring samtidigt som min respekt för alla de poliser, socialsekreterare och andra som arbeta med frågan ökar.

Förhoppningsvis skriver Häggstöm en bok till där han utvecklas sin syn på prostitution som vår tids slaveri och där han relaterar prostitution till porrindustrin, trafficking och annan kriminalitet.

 

Madeleine Sultán Sjöqvist

 

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggare gillar detta: