Kontroversiell karmelitsyster: ”Västvärlden har underblåst våldet i Syrien”

Moder Agnes

 

Den katolska nunnan Moder Agnes säger att media ljuger om det som händer i Syrien vilket gett henne många fiender. Men hon står på sig och kallar det som pågår ett folkmord. Moder Agnes Mariam de la Croix, även kallad Moder Agnes, föddes som Maire Fadia Laham i Beirut, Libanon 1952. Hennes pappa var palestinier och flydde från Nasaret då Israel skapades 1948 och hennes mamma var libanes. Agnes utbildades av franska nunnor men efter skolans slut reste hon runt i världen och levde som en hippie under två år, tills hon i Nepal fick en gudomlig uppenbarelse.

Efter att ha upplevt Guds närvaro bestämde hon sig för att bli nunna och 1971 gick hon med i Karmelitorden där hon hjälpte familjer som tvingats fly på grund av inbördeskriget i Libanon. 1992 godkändes Moder Agnes av de religiösa myndigheterna till att jobba med den Melkitiska grekisk-katolska kyrkan. Två år senare flyttade hon till Syrien för att återställa klostret Sankt James i Qara, 95 kilometer norr om Damaskus, och där har hon jobbat sedan dess. I och med kriget förändrades hennes arbete och sedan januari 2012, då ett icke-våldsligt och gräsrotsbaserat syriskt initiativ mot yttre inblandning och militär intervenering skapades – Mussalaha (Försoning) Rörelsen – har Moder Agnes jobbat outtröttligt med försoningsarbete.  

Moder Agnes berättar att det syriska upproret började med fredliga protester i mars 2011 men att de snabbt tyvärr blev våldsamma. I början var många rebeller syrier och de hade en god vilja men med tiden blev de infiltrerade av människor utifrån. Det var västvärlden som underblåste våldet för att skapa en förevändning för en militär intervention och omformning av Syrien. Man hade en egen agenda och ville förstöra Syrien som en livskraftig stat. Men varje stat har rätt till nationell suveränitet och president Assad är vald av folket så kapningen av Syrien är ett brott, och framförallt en enorm tragedi, säger Moder Agnes.

Ett dokument som publicerats av Wikileaks – och som skrevs 2006, alltså långt innan oroligheterna i Syrien började – där USA:s dåvarande ambassadör i Damaskus, William Roebuck, gav diverse förslag på hur man skulle destabilisera Syrien styrker det hon säger. Moder Agnes stryker absolut inte president Assad medhårs, likväl finns det många som anklagar henne för att vara ett språkrör för den syriska regeringen, vilket hon själv tycker är absurt. Hon har flera gånger uttalat sig kritiskt mot Assad, som i november 2011 då hon skrev hon ett offentligt brev till presidenten där hon uttryckte sin upprördhet över behandlingen av lasarettspatienter och fångar. Ett brev som publicerades i Vatican Insider.  

Jag är ingen politiker utan jobbar med andliga frågor, så jag tar inte ställning för någon part men jag tar ställning mot orättvisor och våld. Jag jobbar med försoningsarbete genom Mussalaha-initiativet och jag pratar med alla parter och det är många som upprörs över det, förklarar hon. Moder Agnes menar att den vilseledande propagandan som förs om Syriens krig bara hjälper ISIS och andra radikala grupper. Vi är vana vid en tuff regering, med övervakning från underrättelsetjänsten, men att förespråka något som är mycket värre, det kan jag inte förstå.

Moder Agnes kritik mot hur kriget framställs, och hennes försvar för president Assads rätt att sitta kvar vid makten, har gett henne många fiender. Bland annat har hon anklagats för att ha konspirerat med den syriska regeringen om att lura in den franske reportern Gilles Jacquier i en dödsfälla år 2012. Den döde reporterns fru har tillsammans med två kolleger till sin avlidne man skrivit en bok där de anklagar Moder Agnes för delaktighet i mordet. I respons har Moder Agnes stämt författarna för förtal.

Det som främst gjort Moder Agnes internationellt känd var när hon påstod att videos som spridits om den kemiska attacken i Ghouta 21 augusti 2013 var fabricerade. Efter att ingående har studerat filmerna menade Moder Agnes att det var flera saker som inte stämde. Hon skrev en rapport på 50 sidor som hon lämnade till Förenta Nationerna i Genevé och hon reste även iväg på en internationell föreläsningsturné.

Jag säger inte att kemiskt medel inte har använts, för det har det, men jag insisterar att filmerna som spridits är tillverkade i förväg, för att ge en förevändning till utländsk intervenering, säger Moder Agnes. Det uppskattas att uppåt 1 300 människor dog i den kemiska attacken som media i väst påstod hade utförts av den syriska regimen. Men efter en tid kom forskare, från bland annat ”The Centre for Research on Globalization” i Canada, men också FN:s tidigare vapeninspektör Richard Lloyd, fram till att det inte var troligt att den syriska regeringen utfört attacken utan att den med stor sannolikhet istället utförts av rebeller.  

Det är den här helt vilseledande informationen som Moder Agnes vänder sig emot då den är destruktiv och försvårar fredliga lösningar: Och omvärlden fortsätter att upprätthålla en internationell konflikt som vanliga syrier inte har något med att göra. Människor jag möter säger att omvärlden har svikit dem, att deras revolution har blivit kapad och att man bara förstör landets resurser.

Moder Agnes nämner också sin besvikelse över FN, som hon menar är en maktlös institution som idag är nästan helt styrd av USA och dess allierade. Det hade kunnat vara en bra institution men den måste vara fri. Som det nu ser ut så visar FN ingen som helst vilja till viktiga åtaganden förutom vissa rutinuppdrag. Och det har varit likadant i andra konflikter, som för Palestina, Irak och Libanon.

Hon är också väldigt kritisk till sanktionerna mot Syrien som hon menar bara skapar isolering och brist på viktiga varor. Dessutom så stöder EU (omedvetet) ISIS när de köper deras olja och de förstör det ekologiska systemet vilket även för med sig sjukdomar. Det här är helt enkelt ett folkmord. När jag frågar Moder Agnes vad hon önskar skulle ske i Syrienfrågan kommer hennes svar snabbt och utan tvekan:
– Vi hoppas att det internationella samhället vill ge tillbaka självbestämmandet till det syriska folket.

 

Anna Sternfeldt

 

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggare gillar detta: