Nordiska ungdomsdagarna 2017: “Fantastiskt och gripande”

Nordiska ungdomsdagarna 2017

Kardinal Arborelius hängde med på ungdomsdagarna i Vadstena 2017 tillsammans med Fiorella Bastidas, Christopher Bonde och Anja Zawaldska Persvol.

 

Många var rörda till tårar. Tystnaden var så kompakt i Klosterkyrkan att det väckte beundran. För första gången på femton år deltog uppemot åttio danska och norska ungdomar i mötet i Vadstena.
– Hemma är vi få katoliker, men att se och lära känna varandra är så spännande och positivt, menade Anja Zawaldska Persvold från Oslo.
– Jag får ibland frågor om jag får äta bacon, skrattade Christopher Bonde från Köpenhamn. Att kunna delta i trosgemenskap med tillbedjan och handpåläggning sker inte ofta.

Det är sällan som den monumentala vallfartskyrkan, ritad av heliga Birgitta, är fylld till sista plats. Klangen av de ljusa rösterna letade sig upp mot de höga valven. Många kunde inte hålla tillbaka tårarna under tystnaden som följde.

Fader Damir Stojic ledde sakramental tillbedjan med sina kroatiska ungdomar i mötestältet, vilket grep de över 250 deltagarna djupt. Inte bara Birgittinernas äldsta, syster Patricia var imponerad, även kardinalen Anders Arborelius utlyste en tävlan att finna ett svenskt ord för “worship” och priset, lovade han, blir stort.
– Det är typiskt att vi saknar ord för detta i vår tid. Att tillbe, prisa och ära Gud utgör grunden för vår tro.

Språkförbistringen gör numera att danskar hellre lyssnar till engelska, och mycket av förbrödningen i Vadstena skedde på detta världsspråk. Anförda av norska och danska fanor hoppades många att nästa nordiska ungdomsdagar hålls i Trondheim med ny domkyrka.

Men snart väntar världsungdomsdagen i Panama 2019, inför vilken påve Franciskus utlyst saligprisningarna av Jungfru Maria som tema. Efter mässan i Klosterkyrkan vandrade processionen av unga ut på gatorna med en Mariastaty.
– Ovanligt många är bara 15 år, konstaterade nya ordföranden Fiorella Bastidas, också drabbad av nyhetens behag. Det var tio år sedan hon var med om sin första ungdomsdag.
– Att samlas ger en stark enhet eftersom vi är få i samhället. Detta har varit både en andligt stark och kontemplativ upplevelse .

Hur känns det?
– Fantastiskt, utbrast hon.

Särskilt inbjuden var fader Michel Remery från Holland som skrivit Twittra med Gud. På initiativ av Sveriges unga katoliker är detta lexikon nu översatt till svenska och utges av Katolska pedagogiska nämnden.

Kardinal Anders Arborelius deltog också med föredrag, och som “senior” i många av aktiviteterna.
– Uppfriskande, kommenterade han. Det är i mötet med en katolik som de flesta konverterar. Därför är det så viktigt hur vi verkar i det dagliga livet.

 

Maria Waxegård

 

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggare gillar detta: