Dödshjälp i Nederländerna: ”Döden har blivit alltför yrkesmässig”

Grav

 

Dödshjälp har blivit så vanligt i Nederländerna att landets enda klinik som specialiserar sig på dödshjälp har svårt att möta efterfrågan. Nu menar en av landets mest kända etikprofessorer att dödshjälp blivit alldeles för vanligt.

Steven Pleiter, som leder dödshjälpskliniken Levenseindekliniek i Den Haag, har i dag 57 läkare knutna till kliniken och uppskattar att han i slutet av nästa år kommer att behöva över 100 på grund av den ökande efterfrågan. Enligt den brittiska tidningen The Guardian fick 32 patienter dödshjälp på kliniken 2012. Motsvarande siffra för 2017 beräknas bli 720.

I år har hittills 18 000 förfrågningar om dödshjälp gjorts, däribland 2 500 till Levenseindekliniek – den enda kliniken i Nederländerna som specialiserat sig på dödshjälp – jämfört med 1 234 förfrågningar 2015.
– Om det fanns något tabu, har det försvunnit. Den generationen som kommer nu, efterkrigsgenerationen, uppnår nu det livsstadium då de dör, och denna generation har en mycket tydligare och mer uttrycklig åsikt om hur man formar sitt eget livsslut. Jag förväntar mig mycket mer tillväxt under de kommande åren, säger Steven Pleiter till The Guardian.

Theo Boer, professor i etik vid det teologiska universitetet i Kampen, som satt i landet övervakningskommitté för dödshjälp mellan 2005 och 2014, stod bakom lagstiftningen 2002. Numera anser han att dess omfattning är för bred och att döden har blivit alltför yrkesmässig:
– Från och med 2007 ökade siffrorna plötsligt. Det var som om det nederländska folket behövde vänja sig vid tanken på en organiserad död. Jag känner många människor som nu säger att det bara finns ett sätt de vill dö på, och det är genom en spruta. Det håller på att bli för vanligt.

I början var 98 procent av patienterna terminalt sjuka med kanske några dagar kvar att leva. De utgör nu bara 70 procent. Det finns inget tvivel om människors goda intentioner på Levenseindekliniek. Men de kan ha blivit för vana att ge dödshjälp. Man borde aldrig bli van vid att hjälpa någon att dö, säger Theo Boer.

 

Källa: Respekt

 

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggare gillar detta: