Kaldeiskt kulturcentrum äntligen invigt i Södertälje

Jungfru Maria kyrka

Invigningen av Jungfru Maria kyrka


 

“Det här är en kyrka som vi har längtat efter i 20 år!” Den kaldeiske biskopen Saad Sirop Hanna utryckte en stor glädje över att Jungfru Maria kyrka i Södertälje äntligen kunde invigas, i början av december. Flera högt uppsatta präster, från både den romersk-katolska och den kaldeiska kyrkan, deltog i invigningsmässan där kardinalen Anders Arborelius var huvudcelebrant.

Kaldéerna i Södertälje har i många år disponerat S:t Johanneskyrkan som tidigare tillhörde Svenska kyrkan. Men kyrkan har inte på långa vägar räckt till för det växande antalet kaldéiska familjer, som idag beräknas vara 1 200.

 

Jungfru Maria kyrka

Smörjelse av altaret. Kardinalen häller ut krisma, välsignad olja, på altarets fem kors. Därefter smörjer han in hela altarskivan med krisman. Dessförinnan har han tagit av sig mässhaken och fått på sig muddar och ett förkläde, så kallat gremiale. Med på bilden är en av ministranterna, diakonen och prästseminaristen Joakim Breding och ceremoniaren Magnus Andersson.

 

Konkreta planer på en egen kyrka började ta form omkring 2005, efter initiativ av arkitekten Martin Elia, och ett insamlingsarbete påbörjades. Vad som behövdes var en byggnad som utöver ett kyrkorum skulle rymma lokaler för den breda verksamheten. Trots att bidrag kom in, från både kaldéer och andra katoliker, visade sig den första byggplanen vara så dyr att projektet stannade av. 2015 inleddes ett nytt insamlingsarbete genom en Fundraising-grupp, bildad på biskop Anders uppdrag, med Benedicta Lindberg och Jadranka Magnusson som huvudansvariga.

Ett kulturcentrum, i mindre format än enligt den ursprungliga planen, ritades, i dialog med kaldéerna, av arkitekten Anna Axberg-Olsson och började byggas under 2016. Nu står det klart, på Gröndalsvägen 8, redo att tas i besittning.

 

Jungfru Maria kyrka

Kyrkvärdarna Evet Sabo, Farah Alsanate, Sandra Mansoor och Van Matti.

 

Invigningen skedde den 8 december. I sin predikan gav biskop Anders, formellt titulerad Hans eminens Anders kardinal Arborelius OCD,
en fördjupad betydelse av den nya kyrkans namn:
– Eftersom denna kyrka blir invigd till Jungfru Marias ära får vi räkna med hennes moderliga hjälp och förbön som inspirerar oss att överlåta oss åt Jesus och gestalta hela vårt liv efter hans evangelium.

I högtidens inledning hade biskop Anders tagit emot en ritning över kyrkan av stiftets ekonomichef Staffan Livehed och byggmästaren Anders Arrelid. Det var ett tecken på att kyrkan nu tillhör stiftet. Den ska förvaltas av lokalförsamlingen, Sankt Ansgar, och hyras ut till kaldeiska församlingen.
Invigningen följde den romerska-katolska kyrkans kända ritual, med vattenvälsignelse och bestänkning, smörjelse av altare och väggar och till sist tabernakelinvigning.

 

Jungfru Maria kyrka

Den nuvarande kyrkoherden i Sankt Ansgars församling fader Simon-Petrus Semaan, till vänster, och hans företrädare fader Björn Göransson.

 

I övrigt hade högtiden många inslag som visade att det är kaldéerna som ska prägla kyrkan med sin rit och sina kulturella traditioner. Första läsningen lästes på arabiska, evangeliet på svenska och kaldeiska, hymnen under ljuständningen sjöngs på arabiska, Herrens bön på kaldeiska.

Bland de orientaliska gästerna syntes den kaldeiske patriarken av Babylon, Louis Raphaël I Sako, och kuriabiskopen av Babylon, Basel Salim Yaldo. Lokala präster fanns förstås också med, fader Paul Rabban Braimok, som är rektor för kaldéerna i Södertälje och Nyköping, fader Simon-Petrus Semaan, den nuvarande kyrkoherden i Sankt Ansgars församling och hans företrädare fader Björn Göransson. Men de flesta i trängseln var naturligtvis kaldéer som fortsatte att visa glädje över sitt kulturcentrum.

 

Birgit Ahlberg-Hyse

 

Fotnot
En längre version av artikeln finns i Katolskt magasin 2018:1

 

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggare gillar detta: