Köttfri fredag

Köttfri fredag

 

Måste katoliker avstå från kött varje fredag? Nej, inte nödvändigtvis. Fredagens botgöring avgörs idag lokalt i varje enskilt stift och kan därför se olika ut i olika delar av världen.

I Stockholms katolska stift* gäller följande:

Askonsdagen och långfredagen är allmänna faste- och abstinensdagar. Då äter man högst ett mål om dagen och avstår helt från kött. Detta gäller inte sjuka, personer som har tungt arbete eller barn under uppväxtåren. Den som påbörjat sitt sextionde levnadsår behöver inte längre fasta men iakttar den föreskrivna abstinensen.

På fredagar skall alla som fyllt 14 år uppfylla den av kyrkan föreskrivna botgöringen. Var och en kan fritt välja den form för bot som han eller hon vill följa under vanliga fredagar, och den behöver inte alltid vara densamma. Det är inte någon synd, om man inte uppfyller sin botplikt någon fredag. En allvarlig avsikt att göra bot är dock förpliktande för alla.

Många katoliker i vårt stift väljer dock att ändå avstå från kött på fredagarna, och därför tipsar Katolskt magasin om köttfria recept.

 

*Stockholms katolska stift: Katolska kyrkan i Sverige

 

Print Friendly, PDF & Email
%d bloggare gillar detta: