Kärleksfull skildring av Ted Gärdestad

 

Titel: Ted – för kärlekens skull
Regi: Hannes Holm
I rollerna: Adam Pålsson, Peter Viitanen, Happy Jankell m fl
Premiär: 3 januari 2018

Ted Gärdestad, 70-talets stora idol slog igenom stort hos alla och envar och letade sig in i hjärtat hos såväl gammal som ung. Omåttligt populär hos unga tjejer men större och bredare än så, med en given plats i den svenska musikaliska folksjälen i klass med Cornelis Wreeswijk. Han debuterade 1972, endast sexton år gammal, med LP:n Undringar med spår som Jag vill ha en egen måne och Snurra du min värld.

Filmens handling tar sin början i ett scenframträdande från senare tid som slutar i kaos på grund av Teds psykiska mående. Vi flyttas därefter tillbaka till tidigt sjuttiotal, då Ted och hans åtta år äldre bror Kenneth börjar sin resa in i svensk musikhistoria. Ted, en drömmande och känslig pojke, komponerar musiken och Kenneth skriver texterna. Med en tonårings aningslöshet och obändiga tro på sig själv och sin och broderns genialitet ”lurar” Ted sig till att få spela på Stikkan Anderssons skivbolag. Stikkan faller pladask och de får ett skivkontrakt.

Berättelsens fokus ligger på musiken och skapandet samt relationen mellan bröderna, vackert inbäddat i det tidstypiska sjuttiotalet med dess kläder, frisyrer och den rådande tidsandan. Visst får vi möta Teds demoner och hans sökande efter själslig ro. Dock tar hans tragiska livsöde inte överhanden vilket jag tackar filmskaparna för.

Eva LC Johansson