Mariastaty vandaliserad i Växjö

Mariastatyn har stått i grottan sedan 50-talet

Mariastatyn har vandaliserats och bland annat fått huvudet avhugget. Foto:
St Mikaels katolska församling.

 

Fredagen den 19 januari upptäckte f Ingvar Fogelqvist, kyrkoherde i Sankt Mikaels katolska församling i Växjö, och diakon Oddbjörn Andreassen att Mariastatyn i Lourdesgrottan bakom kyrkan hade vandaliserats.
– Vi upptäckte att statyn var omkullvält och låg på marken. Någon hade klättrat upp och skurit av själva fundamentet och därefter vält och vandaliserat statyn, berättar f Ingvar för Katolskt magasin.

Statyn hade bland annat fått händerna och huvudet avhuggna. Huvudet har man inte kunnat hitta, och allt tyder på att det har förts bort från platsen.

Lourdesgrottan byggdes redan på 1950-talet och för några år sedan fick den också belysning, som är tänd fram till klockan 23. Mariastatyn har aldrig tidigare vandaliserats och att den nu utsatts för så grov skadegörelse är både märkligt och obehagligt, tycker f Ingvar.
– Just detta att huvudet är avhugget och bortforslat känns naturligtvis som ett hot, och det hotet förstärks av att det enbart var Mariastatyn och ingenting annat i grottan som förstördes.

Polisen som kom till platsen hävdar att det rör sig om vanlig skadegörelse, men det tycker f Ingvar är mycket långsökt.
– Den person som gjorde det här har förberett sig väl och tagit med sig verktyg. Det hela måste ha tagit ett bra tag att genomföra. Vi ser det som en medveten kränkning just mot Maria och i förlängningen en kränkning mot alla katoliker. Det är ju själva definitionen av ett hatbrott, en kränkning på grund av religiös tro.

Nu oroar sig f Ingvar för att detta kan vara början på något slags attack och för att nästa steg ska vara själva kyrkorummet.
– Kyrkan står ju olåst på dagarna. Och jag vill gärna ha öppet, för det är många som tittar in. Det har blivit en vana för många. Men så kommer det här hotet och då blir man ju tveksam. I nuläget vet jag inte om vi kan fortsätta att hålla kyrkan öppen under dagarna, säger han.

Vad som nu händer vet inte f Ingvar. Man har yalat om övervakningskameror, men det är en lång process.Händelsen har fått stor uppmärksamhet, inte bara i de lokala tidningarna utan även i rikstäckande medier. Ännu finns ingen misstänkt för dådet.

 

Bitte Assarmo