The Party: Drama och fars i förening

 

Titel: The Party
Regi: Sally Potter

I rollerna: Kristin Scott Thomas, Timothy Spall, Patricia Clarkson, Bruno Ganz m fl
Premiärdatum: 5/1 2018

Det är inte ofta en långfilm är endast 71 minuter. Men så går det också undan i The Party, lite som i en Woody Allen-film. En annan likhet är att det är dialogen och relationerna som står i centrum. Det är snyggt regisserat, och för ovanligheten skull presenterat i svartvitt.

Janet har bjudit in några vänner till middag för att fira ett betydande steg i den politiska karriären men man hinner knappt till fördrinken förrän hennes man Bill släpper kvällens första bomb, ett avslöjande som gör att den snart bortglömda maten förkolnar i ugnen. I kuliserna väntar dessutom fler hemligheter på att få komma in i ljuset innan det är över. Den sista i filmens slutscen.

The Party handlar om livslögner som brister likt såpbubblor och ideal som visar sig vara för svåra att leva upp till när de sätts på prov. Det är både roligt och dramatiskt på samma gång och publiken hinner aldrig bli uttråkad. Ensemblen bjuder på ett strålande skådespeleri och till och med musikvalen bidrar till skratten.

The Party är en film som får en att tänka att det är kul att gå på bio.

 

Mattias Lindström