The Post – Spännande om pressfrihet och jämställdhet

 

Sommaren 1971 försöker USA:s president, Richard Nixon, stoppa New York Times från att avslöja hemligstämplade dokument om Vietnamkriget. Då bestämmer sig Washington Post för att backa upp sin konkurrent och själva publicera ytterligare avslöjanden.

Det utvecklas snabbt till en kamp för den fria pressen – samtidigt som tidningens existens står på spel.
Washington Posts ägare, Katherine Graham (Streep), och chefredaktören Ben Bradlee (Hanks) får anledning att själva reflektera över sina kopplingar till makteliten i Washington, liksom över frågan om vänskap riskerar att korrumpera.

Filmen skildrar även hur Graham ofta får finna sig i att som kvinna bli osynliggjord i männens värld. När hon väl bestämmer sig för att tydligt ta ledningen gör hon det på sitt eget sätt, utan att försöka efterlikna männen. Hon framstår därmed som en god förebild också i vår tid, då de osynliggjorda annars ofta förväntas agera på liknande sätt som alfahanar för att kunna hävda sin plats.

Det är en tät och spännande film och Maryl Streep gör ett lysande porträtt. Spielberg har dock gjort det lite väl melodramatiskt mot slutet när pressfriheten ska predikas.

 

Mattias Lindström

 

Titel: The Post
Regi: Steven Spielberg
I rollerna: Meryl Streep, Tom Hanks, Bob Odenkirk, Sarah Paulsson
USA, 2018
Premiärdatum: 26/1 2018