Ärkebiskop Bashar Warda: Dags för en öppen dialog med muslimer

Kristendomsförfölje

Den kalediske ärkebiskopen Bashar Warda manar till klarspråk om islam.

 

Det är dags att tala klarspråk med muslimerna om islams roll när det gäller kristendomsförföljelsen i Mellanöstern. Det sa den kaldeiske ärkebiskopen Bashar Warda från Irbil, Irak, i ett tal vid Georgetownuniversitetet i Washington i februari:
– Kristendomsförföljelserna startade inte med IS. Vi har blivit förföljda inte bara de senaste fyra åren, sedan IS började vinna mark utan i 1400 år, sa ärkebiskopen och tillade att de kristna nu måste kräva att muslimerna erkänner detta.

Ärkebiskopen sa att det typiska muslimska svaret på IS grymheter, att IS inte representerar islam, innebär att en förnekelse av tidigare muslimsk terror mot kristna. Men även nu, efter att IS skakat om den muslimska världen, finns det mycket i islam som definierar kristna som ”otrogna”, säger han:
– Vi har hört modiga ord från några muslimska ledare. Det bör uppmuntras.

Samtidigt varnar ärkebiskopen för en alltför hög grad av passivitet:
– Vi ska inte stå passiva eller enbart be för en förbättring, utan vi måste tala klarspråk. Med tanke på omfattningen av den islamiska statens kampanj för att radera kristna och alla icke-muslimer från regionen finns det nu inget kvar, förutom att tala tydligt. När det inte finns något kvar att förlora är det väldigt befriande.

Ärkebiskop Warda tillade också att kristendomen behöver återvända till en ”för-Konstantinsk” vision som minner om Jesu ord kort före korsfästelsen: Mitt rike är inte av denna världen.

 

Källa: Catholic Herald