Systrar från Uganda besöker Norrlands dekanat

 

Norrlands dekanat har fyra församlingar i ett område större än halva Sverige. Dekanen, pater Damian Eze, MSP, hoppas på fler präster, men även på systrar.

I mitten av februari körde han en lång väg genom Norrland. Med i bilen hade han två systrar från Uganda, Sr Maria Juliet Ssanyu Nakazibwe och Sr Mary Jacinta Nalweyiso, båda från kongregationen Sisters of the Immaculate Heart of Mary Reparatrix, som också är verksamma i Rheingau,Tyskland.

En sightseeingtur? Knappast, även om den gnistrande vita snön var spännande för systrarna. Nej, syftet var att systrarna skulle få träffa församlingarna och se om behovet och möjligheterna finns för att de ska kunna arbeta här.

Resan gick till Lannavaara, där systrarna (Marias Lamm) i S:t Josefs kloster gav gästerna ett varmt mottagande. På vägen dit besöktes Jesu Hjärtas kapell i Sörforsa, väster om Hudiksvall, S:t Olofs församling i Sundsvall, Kristi Moders församling i Umeå, S:ta Marias kyrka i Skellefteå, samt S:t Josef Arbetarens församling i Luleå. På samtliga ställen möttes de av entusiastiska församlingsbor och präster.

Systrarna fick slutligen träffa Biskop Anders och ge rapport om resan och de många intrycken. Systrarna är mycket positiva till att kongregationen ska komma till Norrlands dekanat, men beslutet fattas av deras överordnade.

Vi i de fyra församlingarna i Norrland hoppas och ber att det blir ett JA! För vi behöver dem verkligen, för verksamhet bland barn och ungdom, alla som behöver besök och tröst, sakristaner – och inte minst som förebilder och förebedjare!

 

Elisabeth Andersson