Kanada tillåter dödshjälp för fångar

 

En intern på ett fängelse i Kanada har fått dödshjälp och tre andra förfrågningar har blivit godkända. Enligt medieuppgifter skedde dödshjälpen på ett sjukhus utanför fängelset under överinseende av två kriminalvårdare.

I november i fjol fick den kanadensiska kriminalvården tillstånd att organisera dödshjälp på större vårdcentraler. Dödshjälpen kan även utföras på sjukhus eller kliniker knutna till kriminalvårdsanstalter, beroende på internens önskemål.

Ivan Zinger från Kanadas kriminalvårdsmyndighet är kritisk:
– Jag kan helt enkelt inte föreställa mig, vare sig rent praktiskt eller i teorin, ett scenario där det skulle anses vara acceptabelt att låta en extern leverantör utföra dödshjälp på en statlig kriminalvårdsanstalt, säger han.

Han menar att dödshjälp endast bör ske utanför fängelser. Ett förbud mot dödshjälp i fängelser skulle skydda systemets integritet nu såväl som i framtiden, om möjlighet för dödshjälp skulle utvidgas till fångar som lider av akuta psykiska sjukdomar, vilket det finns gott om i fängelser.

Juristen Adelina Iftene från Dalhousie University, som inriktar sig på äldre och dementa interner, menar att fängelser är anpassade för yngre och friska interner. Därmed är de inte utrustade för att hantera gamla och döende. Reglerna för att friges i förtid är för stränga och borde inte gälla för döende fångar, menar hon.

Eftersom vård för kronisk och dödlig sjukdom är ”extremt otillräcklig” i fängelser är hon orolig för att ett växande antal fångar kommer att välja dödshjälp som en ”utväg” för att undvika smärta.
– Jag tror inte riktigt att vi kan prata om meningsfullt, frivilligt samtycke när någon ger det bakom fängelseväggen, utan möjlighet att välja palliativ vård, säger Adelina Iftene.

 

Källa: Respekt