Mordet i sakristian

 

I den sakristia jag håller till i sker väldigt sällan något oväntat eller spännande och jag såg med förväntan fram emot att läsa en deckare med titeln Mordet i sakristian. Det mest dramatiska som hänt i vår sakristia är nog det jag brukar kalla ’rökelserelaterade olyckor’, dvs bitar av rökelsekol som tappas i golvet.

Jag läser gärna deckare, och en deckare i kyrklig miljö har ju dubbel attraktionskraft för mig. Men jag måste erkänna att jag blev lite besviken. Det började bra med miljö- och personbeskrivningar. Det är tydligt att författaren, den pensionerade prästen Staffan Rönnegård, har god inblick i kyrkligt liv i lantliga församlingar.

Men när det gäller själva the murder mystery finns en del övrigt att önska. Där lyckades författaren inte riktigt fånga mitt intresse genom en spännande och trovärdig historia. Speciellt upplösningen av mordet blev en besvikelse.

Mitt förslag till Rönnegård är följande: lägg deckarförfattandet åt sidan och skriv om det du kan och har god inblick i. Skriv om det kyrkliga livet i vardag och fest i en svenskkyrklig församling. Skriv om hur svenska kyrkan förändrats under de senaste decennierna, sett ur en prästs synvinkel. Det skulle kunna bli en mycket intressant bok.

 

Teija Heljeberg, kyrkvaktmästare och skribent

 

Författare: Staffan Rönnegård
Titel: Mordet i sakristian
Förlag: Recito förlag
2017