Maria Egyptiskan blev omvänd av Jungfru Maria

 

Hon rymde hemifrån när hon var tolv och levde länge ett syndfullt och utsvävande liv i Alexandria. Men när hon såg en ikon av Guds moder hände något inom henne. Hon blev omvänd och levde resten av sitt liv som eremit i öknen, där hon gjorde bot för sina synder.

Sankta Maria av Egypten – också kallad Maria Egyptiskan – föddes enligt legenden i mitten av 300-talet, ca 344. Det som är känt om henne har till största delen berättats av Jerusalems patriark Sofronios, som skrev om henne på 600-talet. Enligt honom träffade Maria mot slutet av sin levnad abboten och klosterfadern Zosima, och för honom berättade hon sin levnadshistoria.

Zosima färdades över floden Jordan för att besöka en helig man, när han fick syn på en naken kvinna som svartbränd av solen vandrade i öknen. När de möttes stannade hon upp och de började prata med varandra och hon berättade att hon hette Maria och att hon levde ensam i öknen som botgöring för ett syndfullt liv. Hon bad honom ge henne sin mantel, så att hon kunde skyla sig, och därefter berättade hon sin livshistoria för honom.

Maria berättade att hon från 12 års ålder, och under 17 års tid levt, som sångerska, skådespelerska och prostituerad i Alexandria. När människorna i trakten började resa till Jerusalem för att tillbe det heliga korset bad hon några sjömän att ta henne med på resan.

Hon betalade på det enda sätt hon kunde, genom att sälja sin egen kropp. Men när hon skulle gå in genom kyrkporten för att i likhet med andra tillbe korset hölls hon tillbaka av en osynlig kraft. Hon försökte flera gånger men lyckades inte stiga över tröskeln. Och plötsligt drabbades hon av ångest över sin synd och började rannsaka sig själv.

I det ögonblicket fick Maria syn på en ikon av Guds moder och hon vände sig mot henne och bad om hjälp. Hon lovade att avsäga sig världen och leva i kyskhet, om hon kunde gå in i kyrkan och tillbe. Och denna gång var det ingen som hindrade henne från att gå in.

När Maria tillbad korset hörde hon en röst som sa:
– Gå över Jordan, så ska du bli frälst.”

Hon förstod då att Gud talat till henne och gjorde som hon blivit tillsagd. Hon begav sig till ett kloster vid Jordanfloden, där hon biktade sig och fick förlåtelse för sina synder och tog den Heliga Kommunionen. Morgonen därpå begav hon sig ut i öknen med endast tre brödlimpor. När brödet tog slut levde hon av det lilla som hon kunde hitta i vildmarken.

När Maria mötte Zosima hade hon levt i öknen i 47 år, och övervunnit alla frestelser hon blivit utsatt för. Innan de skildes åt bad hon honom komma tillbaka till påsken året därpå, och ge henne kommunionen och det gjorde han. Legenden berättar att hon tog sig över floden genom att gå på vattnet.

Zosima och Maria hade beslutat att mötas på samma plats under fastan nästföljande år, men då Zosima kom dit var Maria död. En inskription i sanden lät berätta att hon gått bort samma natt som han gett henne kommunionen – trots detta var hennes kropp mirakulöst bevarad. Hennes botgöring var över.

Berättelsen om Maria Egyptiskan hölls levande av bröderna i Zosimas kloster till dess den nedtecknades av Sofronios. Idag vördas hon som helgon både i den ortodoxa och den katolska kyrkan. Hon firas den 1 april.

 

Källa: Catholic Saints & Angels