Wild Wild Country

 

Det började med en dröm om fri kärlek och ett liv utan konventioner. Det slutade med ett misslyckat maktövertagande som resulterade i både mordförsök och terrorbrott – allt signerat en karismatisk sektledare.

Den nya Netflixserien Wild Wild Country är en djuplodande dokumentär i sex delar. Vi möter Rajneesh Chandra Mohan (också känd som Bhagwan Shree Rajneesh och senare som Osho), som grundade den så kallade Bhagwanrörelsen i USA i början av 1980-talet.

I serien medverkar också era av hans anhängare, bland andra hans personliga sekreterare och förtrogna Ma Anand Sheela, men också många av sektens motståndare.

Bhagwanrörelsen hade många anhängare världen över och när rörelsen flyttade till Oregon började de snabbt köpa upp hus och affärsbyggnader i den lilla staden Antelope. Kort därefter grundade de en ny stad, Rajneeshpuram, till stort missnöje hos lokalbefolkningen.

Bhagwanrörelsen förespråkade fri kärlek och icke-våld, men stämde detta med verkligheten? Sakta men säkert framträder en helt annan bild, av en sekt som var beredd att ta till alla medel för att sprida sitt budskap och kuva omgivningen. Spännande och obehagligt – en serie man inte får missa!

 

Bitte Assarmo

 

Titel: Wild Wild Country
Regi: Chapman Way, Maclain Way
Medverkande: Osho, Ma Anand Sheela m fl
Neflixpremiär: mars 2018