Darkest Hour

 

Verkliga händelser räcker långt när man ska berätta en spännande historia. Darkest Hour skildrar Winston Churchills (Oldman) första veckor som premiärminister under Andra världskriget.

Hitlers arméer sveper över Centraleuropa och verkar lägga allt under sina stövlar. Den brittiska armén är hopträngd vid Dunkerque och hotas av utplåning. I det brittiska parlamentet råder handlingsförlamning och man bestämmer sig för att lämna över rodret till Churchill.

Det är svårt att som lekman ta ställning till historiska fakta i filmen. Vissa scener är väl teatraliska för att kännas trovärdiga. Däremot finns nog så intressanta frågor att ställa sig i ljuset av berättelsen.

Churchill framställs mycket mänsklig. Han tvivlar på sin egen förmåga och är villrådig om vad som är rätt beslut. Ska Storbritannien förhandla om fred med nazisterna eller vara beredd att kämpa till sista blodsdroppen? Miljoner människoliv låg i vågskålen och ingen kunde säga något säkert om framtiden.

I stort och smått befinner vi oss ofta i detta läge, vi tvingas att ta beslut utan att veta säkert vad som är bäst. Vad lutar jag mig mot i sådana situationer? Med vilket perspektiv väljer jag att se på mina handlingar, det timliga eller eviga?

 

Mattias Lindström

 

Titel: Darkest Hour
Regi: Joe Wright
I rollerna: Gary Oldman, Kristin Scott Thomas, Lily James, Ben Mendelsohn
USA, Storbritannien, 2017
Sverigepremiär: 2/2 2018