Nytt på Netflix: Billy Elliot

 

Berättelsen om arbetarpojken Billy Elliot, som byter boxningshandskarna mot balettskorna, är en modern klassiker. Filmen hade premiär år 2000 och sedan dess har historien också gjort succé som musikal. Men nu kan man alltså se originalet, med den suveräne Jamie Bell i titelrollen, på Netflix.

Det är mitten av 1980-talet och Durham County skakas av gruvstrejk. I den fiktiva tätorten Everington bor 11-årige Billy Elliot tillsammans med pappa Jackie, storebror Tony och sin alzheimersjuka mormor. Familjen är fattig, men trots fattigdomen får Billy varje vecka pengar av sin pappa så att han kan ta boxningslektioner. Men Billy är en dålig boxare. Balett, däremot, det är något annat – det inser han ganska snabbt när han en balettklass lånar utrymme i gymhallen.

Pappa Jackie gör inga glada miner när han inser att hans yngste son hellre vill dansa balett än ägna sig åt ”grabbsporter”. Men när han inser att Billy faktiskt har talang överskuggar faderskärleken allt annat.

Billy Elliot är en kombination av klassisk diskbänksrealism och ”må bra-film” – just den typen av filmer britterna är oslagbara på. Varm, kärleksfull, med både allvar och humor och trovärdiga miljöer och ett enastående skådespeleri. En film att njuta av, om och om igen.

 

Bitte Assarmo

Titel: Billy Elliot
Regi: Stephen Daldry
I rollerna: Jamie Bell, Julike Walters m fl
Premiär: 2000
Netflixpremiär: 1/4 2018