Sjukhus är måltavlor i krigets Syrien

 

Sjukhus har blivit militära måltavlor i krigets Syrien, vilket gör det svårt att inbördeskrigets offer den vård de behöver. Det säger människorättsaktivister som arbetar i området.

Mer än 300 vårdinrättningar i Syrien har attackerats och minst 768 läkare och sjuksköterskor och annan vårdpersonal har dödats i konflikten, säger representanter för Läkare för mänskliga rättigheter.

Den syriske presidenten Bashar al-Assads regim, och deras allierade Ryssland, är ansvariga för en sztor majoritet av luftattacker mot Syriens medicinska infrastruktur, medan rebeller och Islamiska Staten står för majoriteten av attackerna och mord på hälsovårdspersonal, enligt en dokumentär producerad av Center for Strategic and International Studies, CSIS, en amerikansk tankesmedja som inriktar sig på försvars-, säkerhets- och utrikespolitiska frågor.

Den 7 april dödades fler än 70 människor strax utanför Damaskus, i vad som tros vara en kemvapenattack av Assadregimen. Sedan 2011 har fler än 400 000 människor dödats och många fler skadats. Enligt FN har fler än elva miljoner syrier flytt sina hem.

Katolska hjälporganisationer har bidragit mer mer än 100 miljoner dollar (närmare en miljard kronor) i humanitärt bistånd till Syrien.

 

Källa: Catholic News Agency