Otäckt om faktaresistens och historierevisionism

 

Kan man, som historiker, tvingas bevisa i en domstol att Förintelsen verkligen ägt rum? Svaret borde rimligtvis, med tanke på all den dokumentation som finns om nazisternas folkmord, vara nej. Men så är inte fallet.

När den amerikanska förintelsehistorikern Deborah Lipstadt, född 1947, i slutet av 1990-talet pekade ut den brittiske historikern David Irving som förintelseförnekare stämde han henne för förtal – eftersom Förintelsen, enligt hans mening, aldrig ägt rum.

David Irving, född 1938, hade från början ett visst anseende som militärhistoriker, men kom med åren att bli alltmer extrem. Han har bland annat hävdat att nazisterna aldrig använde gaskammare som avrättningsmetod.

Denial, som hade premiär på Netflix i april, bygger på Deborah Lipstadts bok ”History on Trial: My Day in Court with a Holocaust Denier” (2005) och är en spännande men också mycket obehaglig historia. Hur bemöter man faktaresistensen hos en man som Irving utan att ge hans åsikter legitimitet?

Lipstadt och Irving porträtteras utmärkt av Rachel Weisz och Timothy Spall, och som advokaten Richard Rampton briljerar Tom Wilkinson. Denial är en historia att rysa åt, men också en som manar till att ständigt hålla ett vaksamt öga på alla former av historierevisionism.
 
Bitte Assarmo
 
Titel: Denial
Regi: Mick Jackson
I rollerna: Rachel Weisz, Timothy Spall m fl
Premiär: 2016
Netflixpremiär: 18/4 2018