Hawaii legaliserar assisterat självmord

 

Hawaii har blivit den sjätte amerikanska delstat som tillåter assisterat självmord. Majoriteten av delstaterna, där frågan har kommit upp, har dock röstat ner lagförslag om att införa assisterat självmord.

Det var i början av mars som Hawaiis representanthus röstade 39 mot 12 för legalisering och en månad senare röstade senaten ja med siffrorna 23 mot 2. Guvernör David Ige undertecknade sedan den nya lagen.

Enligt lagen kan en döende patient få recept på ett dödligt läkemedel om två läkare är överens om att patienten inte har mer än sex månader kvar att leva och är psykiskt kompetent.

Patienten måste också genomgå en psykisk undersökning, och två förfrågningar om dödshjälp måste göras till patientens vårdare, som kan vara sjuksköterska och inte behöver vara läkare. Två vittnen måste även intyga patientens önskan att dö. Patienten måste inta det dödliga läkemedlet på egen hand, och anhöriga behöver inte informeras om beslutet.

Den nya lagen kritiseras av organisationen Care Not Killing, eftersom den underliggande sjukdomen, som får patienten att efterfråga dödshjälp, registreras som ”omedelbar” dödsorsak. Det innebär att cancerpatienter som intagit ett dödligt läkemedel registreras ha avlidit pga. cancer.

Sedan 1997 har delstaterna Oregon, Washington, Kalifornien, Colorado, Vermont samt huvudstaden Washington DC och nu även Hawaii antagit lagstiftningar som tillåter assisterat självmord. I Montana är det enligt ett domstolsbeslut tillåtet, men det finns ännu ingen lagstiftning.

Under 2017 avslog 26 delstater liknande lagförslag men enbart i år har nya lagförslag presenterats i 25 delstater. Enligt Alex Schadenberg, från den kanadensiska organisationen Euthanasia Prevention Coalition, har Connecticut, Massachusetts, Wisconsin och New Hampshire hittills i år avböjt initiativ om legalisering:
– Utah har faktiskt fått igenom ett lagförslag i år, som kriminaliserar assisterat självmord. Så motståndare leder vad gäller att utbilda allmänhet och lagstiftare om farorna med läkare som hjälper människor att ta sina liv, säger Alex Schadenberg.

 

Källa: Respekt