The Rachel Divide: Intressant om kulturell appropriering

 
Vad är egentligen en folkgrupp – och hur definieras den? Vem har rätt att definiera sig som afroamerikan och var går gränsen för etnisk och kulturell appropriering?

Om detta handlar dokumentären The Rachel Divide, som just nu streamar på Netflix. Huvudperson är Rachel Dolezal, som från februari 2014 till juni 2015 var ordförande för The National Association for the Advancement of Colored People, eller NAACP, en av USA:s mest inflytelserika medborgarrättsrörelser, i Spokane, Washington.

Hon påstod sig använda sig av egna erfarenheter som tillhörande en diskriminerad grupp, och rönte snabbt stor uppmärksamhet. Men plötsligt slog bomben ner. Rachel Dolezal var nämligen inte svart, som hon utgett sig för att vara, utan född av vita föräldrar. Hennes barn var inte ens hennes barn – en av hennes ”söner” var i själva verket en fosterbror.

Skandalen var ett faktum och många kände sig djupt kränkta av hennes agerande. Men samtidigt dök nya frågor upp, nämligen vem som har rätt att definiera sig som vad? För vissa har Rachel Dolezal förblivit en hjälte, för andra är hon en paria – kanske rentav med en psykiatrisk diagnos.

The Rachel Divide är en mycket intressant dokumentär om identitet, tillhörighet och tolkningsföreträde, som belyser flera sidor av samma mynt.

Bitte Assarmo

Titel: The Rachel Divide
Regi: Laura Brownson
Medverkande: Rachel Dolezal, Izaiah Dolezal m fl
Premiär på Netflix: april 2018