Jakobsleden – el Camino de Santiago

 

Jakobsleden, el Camino de Santiago, är en av världens äldsta och tillika mest kända pilgrimsleder. Den är sammanlagt omkring 160 mil lång och sträcker sig från Le Puy-en-Velay, strax utanför Lyon i Frankrike, till katedralen Santiago de Compostela i nordvästra Spanien, där aposteln Jakobs relikskrin förvaras.

Pilgrimsleden är uppdelad i en fransk och en spansk led, båda är 80 mil långa. Den spanska delen av leden börjar vid Roncevalles vid spanska Pyrenéerna.

Både den franska och den spanska leden är upptagna på UNESCO:s världsarvslista, dock som separata världsarv. Den spanska delen togs upp 1993 och den franska 1998.

Först att vandra Jakobsleden var biskop Gottskalk av Le Puy. Året var 950, och sedan dess har ett oräkneligt antal pilgrimer vandrat samma långa väg, bland andra den Heliga Birgitta och hennes man Ulf Gudmarsson.

De flesta av dagens pilgrimer delar upp sträckan i etapper, ofta över flera år. Många väljer också att gå enbart den spanska delen av leden. Uppskattningsvis vandras leden av 250 000 pilgrimer varje år.

 

I Katolskt magasin nr 5 kan du läsa mer om pilgrimsmål och vallfärder. Köp den i vår webb-butik eller teckna en prenumeration!