Gode Gud välsigna maten amen


 

En hel bok om bordsbön – funkar det? Absolut! Det kanske rent av är nödvändigt, inte minst för människor som vuxit upp i en helt sekulär miljö, där bordsbönen ses som något lite udda, och som kanske själva har svårt att göra bordsbönen till en naturlig del av måltiden även efter att de kommit till tro. Här finns råd och inspiration, dels

Redaktörens frågeställning är hur vårt ätande och vår syn på andra kan förändras om vi oftare skulle tacka Gud för maten – och hur världen skulle förändras av det.

Detta utforskas på olika sätt, med texter av bland andra Joel Halldorf, Esther Kazen och Lina Mattebo själv. Här finns rubriker som ”Bordsbön som livshållning”, ”Befrielse från matbordets ångest” och ”När andra ser min bön” – särskilt intressant då det tar upp bordsbön på restaurangen och arbetsplatsen.

Här finns också exempel på bordsböner av olika slag, allt från den traditionella som också gett boken dess titel till katolsk bön från Oremus till böner författade av kända och okända troende.

Gode Gud välsigna maten amen är en trevlig, lärorik och fin bok att ha framme på soffbordet och bläddra i vid behov av ny inspiration och värme.
 

Bitte Assarmo
 

Titel: Gode Gud välsigna maten amen
Red: Lina Mattebo
Förlag: Libris
Utgivning: 2018