Birgit – från Västra Karup till Metropolitan


 

I år är det 100 år sedan operasångerskan Birgit Nilsson föddes. Den 17 maj 1918 såg hon dagens ljus, denna uppburna och världsberömda sångerska, och nu kommer den första svenskspråkiga biografin om henne, skriven av hennes elev och nära vän Elisabeth Meyer-Topsøe.

Boken är personligt skriven, fylld av närhet och nya perspektiv på La Nilsson och hennes unika konstnärskap. Bilden av en ödmjuk och jordnära kvinna växer fram – en världsvan operadiva som var gift med samme man i hela sitt liv och som behöll det ekonomiska sinnelag som hon hade med sig från uppväxten i Västra Karup i Skåne.

Här finns också en mängd fantastiska bilder som speglar Birgit Nilssons enastående karriär. La Nilsson som Salome, som Turandot, som Isolde. Utanför Metropolitan skrivande autografer till hängivna fans. Sommarkonsert hemma i Västra Karup. Men här finns också unika bilder ur hennes privatliv, från den tidiga ungdomen till livet som pensionär. I boken finns också en utförlig förteckning över hennes roller på världens stora operascener.

Det här är en bok att lägga på soffbordet, att bläddra i när andan faller på – gärna till tonerna av någon av de otaliga inspelningar där hennes unika röst lever kvar. En bok att återvända till, om och om igen.
 

Bitte Assarmo

Titel: Birgit – från Västra Karup till Metropolitan
Författare: Elisabeth Meyer-Topsøe
Förlag: Bonnier Fakta
Utgivning: 2018