Därför firar vi Mors Dag


 
Den sista söndagen i maj är en mycket speciell dag, i alla fall för Sveriges alla mödrar. Då firar vi nämligen Mors Dag – vilket vi faktiskt gjort ända sedan 1919.

Ursprunget till högtiden kommer dock från USA, och där har man firat Mors Dag ända sedan i början av 1900-talet. Och mor till Mors Dag, om man får uttrycka det så, var en kvinna vid namn Anna Jarvis, som bodde i Philadelphia.

Anna Jarvis var själv mycket fäst vid sin mor, och när hennes mor gick bort den 10 maj 1905 beslöt hon sig för att införa en hyllningsdag till sin mor just vid detta datum.

Anna Jarvis kämpade hårt för att göra den nya helgdagen accepterad och utbredd i USA, och hon betonade den kristna aspekten på moderskapet. Till en början firade man också den stora dagen mest med specialanpassade gudstjänster som fokuserade på det fjärde budet – du skall hedra din fader och din moder.

1914 blev Mors Dag officiell helgdag i USA och fem år senare hittade högtiden alltså hit till Sverige. Orsaken till att vi här firar den vid ett senare datum är inte helt klar, men man kan möjligen tänka sig att det helt enkelt beror på att det är först i slutet av maj som våren kommit på allvar till Sverige. Det finns helt enkelt fler blommor att plocka till kära mor!

I vårt land var det författarinnan Cecilia Bååth-Holmberg som tog initiativet till införandet av Mors Dag. Och mor skulle firas på ett alldeles speciellt sätt. I broschyren ”Anvisningar till firande av Mors Dag” från 1920 kan man läsa följande instruktioner:

1. Svenska flaggan hissas från hemmets flaggstång.

2. Mor hälsas om morgonen med sång av barnen.

3. Hon bjudes före uppstigandet på gott kaffe och bröd, berett av barnen. Hon hedras med blommor och en liten gåva.

4. Henne beredes, så långt det är möjligt, vila och frihet från allt hushållsarbete under den dagen. Barnen bädda, sopa, laga mat och diska.

5. Vid eftermiddagskaffet eller på aftonen hålles en liten högtidlighet, där far i huset medverkar. Något vackert läses upp utantill, och hjärtats tack bringas Mor, som är hemmets sammanhållande kraft. Barnen utbedja sig Mors förlåtelse för ohörsamhet och bristande tacksamhet, för allt som vållat Mor sorg, suckar, bekymmer och svårigheter.

6. Frånvarande barn hälsa Mor med brev eller telegram eller vykort, som särskilt gjorts och tillhandahålles för Mors dag.

Det var dock ganska tamt med uppvaktningen av mor under de första decennierna. Många ansåg – med viss rätt – att firandet redan från början tog sig alldeles för kommersiella uttryck.

Den uppfattningen delade för övrigt grundaren Anna Jarvis, som vid sin död 1948 var djupt besviken över att hennes skötebarn tagit en sådan vändning.

Även idag anser många att Mors Dag är en helg som mer gynnar affärsmännen än mödrarna själva. Ändå har Mors Dagsfirandet blivit alltmer utbrett och idag uppmärksammar väl de flesta svenskar sin mamma i en eller annan form just den sista söndagen i maj.

Kaffe på sängen, tårta och blommor är kanske det vanligaste, och även om Mors Dag inte är en officiell helgdag i Sverige är det nog också vanligt att de som har en flaggstång hissar den blågula fanan till mors ära.

Och även om butiker och restauranger lockar med särskilda presenter och menyer är det nog så att de flesta av oss ändå firar lilla mamma i hemmets lugna vrå. Kanske inte alltid med så magnifika presenter – men väl med hjärtat och omtanken i fokus.

Mors Dag firas numera i hela 46 länder, och i alla världsdelar. Datumen varierar men orsaken är densamma; att hylla och uppvakta älskade lilla mamma på ett alldeles särskilt sätt.

Så nog lyckades Anna Jarvis ändå med det hon föresatte sig, även om en och annan affärsman försöker slå mynt av moderskärleken.
 
Bitte Assarmo