Dödshjälpsorganisationen Dignitas grundare åtalas för egennyttiga motiv och ocker

Grundaren av Schweiz mest kända dödshjälpsorganisation Dignitas, Ludwig Minelli, står inför rätta anklagad för att ha arrangerat en tysk kvinnas självmord efter att hon testamenterat en stor summa till organisationen, samt för att ha tagit för mycket betalt av andra patienter.

Den 85-årige Ludwig Minelli anklagas för att ha arrangerat självmordet åt en 80-årig tyska 2003, trots att tre schweiziska läkare tidigare hade vägrat att bistå av etiska skäl. Kvinnan hade artros och ryggskott men var inte terminalt sjuk, enligt åklagaren.

Minelli hittade en fjärde läkare som var beredd att ordinera en dödlig dos läkemedel. Åklagaren menar att Minelli gjorde en vinst genom kvinnans död, eftersom hon hade testamenterat 100 000 schweizerfranc (ca 880 000 kr) till Dignitas.

Minelli underlät också att se till att kvinnans urna blev begravd bredvid hennes make i Tyskland, som hon hade önskat. Istället spred han askan i Zürichsjön för att spara portokostnader, hävdar åklagaren.

Ludwig Minelli anklagas också för att 2010 ha tagit för hög avgift av en tysk kvinna och hennes dotter, omkring 11 000 schweizerfranc (ca 97 000 kr) vardera, för att assistera vid deras självmord, en avgift dubbelt så hög som den gängse.

Assisterat självmord är tillåtet i Schweiz, men det är olagligt att uppmuntra eller att hjälpa någon att ta sitt liv av ”egennyttiga motiv”, vilket omfattar att ta för höga avgifter. Detta är första gången lagen testas i domstol.

Dignitas är en av de mest kända dödshjälpsorganisationerna i världen och arbetar aktivt för att ändra lagen om dödshjälp i andra länder.
 
Källa: Respekt