Katolsk präst bar hijab under mässan

F Wolfgang Sedlmeier bar hijab under Pingstdagens mässa. Foto: faksimil Youtube


 
Den tyske katolske prästen f Wolfgang Sedlmeier, kyrkoherde i S:t Maria in Aalen, ville protestera mot diskriminering av muslimer och judar. Därför valde han att bära hijab under gudstjänsten.

Det var på pingstsöndagen som f Wolfgang Sedlmeier bar en hijabliknande scarf under mässfirandet. Till den lokala radiostationen förklarade han att han bar hijaben som en protest mot diskriminering av muslimer och judar, efter de allt hårdare politiska tongångarna om invandring och migration.

Aktionen har inte setts med blida ögon och prästen har fått skarp kritik, bland annat i sociala medier, av människor som anser att politisk aktivism inte hör hemma i kyrkorummet.

Kritik kommer också från hans biskop, Gebhard Furst:
– Den här typen av protest är verkligen på gränsen och illa vald. Därför kommer jag att inleda en klargörande dialog med honom inom kort, sa han till medierna efter tilltaget.

Stiftet säger att man inte kommer att vidta någon disciplinär åtgärd. En av stiftets talesmän har dock uttryckt stor besvikelse över f Sedlmeiers uppträdande i mässan och sedermera i sociala medier:
– Att bära hijab under mässan är sannerligen ytterst ovanligt inom Katolska kyrkan, säger han till lokalpressen.
 

Källa: Catholic Herald