Martyren Sr Leonella Sgorbati saligförklarad

Den italienska nunnan Leonella Sgorbati, som led martyrdöden i Somalia, har saligförklarats av påve Francuskus. Det skedde lördagen den 26 maj.

Sr Leonella Sgorbati, som föddes i Italien 1940, kände redan som tonåring ett behov av att missionera, och också hjälpa nödställda människor, och trädde 1963 in i Consolata-orden som postulant. Hon avlade sina klosterlöften 1965.

Under 1966 och fram till och med 1968 studerade sr Leonella till sjuksköterska i England och 1970 reste hon till Kenya. Där arbetade hon ända fram till 1983, på flera sjukhus och även som barnmorska i utkanterna av Nairobi.

1985 började sr Leonella arbeta som lärare på en sjuksköterskeskola i Nkubu, Kenya, och där förblev hon ända fram till 1993 då hon utsågs till abbedissa för systrarnas kenyanska gren.

2001 kom hon till Mogadishu i Somalia, där hon undersökte möjligheterna att starta en sjuksköterskeskola i anslutning till en av SOS barnbyar. Året därpå öppnade Hermann Gmeiner School of Registered Community Nursing, med sr Leonella som rektor.

När de första 34 sköterskorna tog sin examen var det Världshälsoorganisationen, WHO, som delade ut certifikatren och diplomen eftersom Somalia ännu inte hade någon fungerande regering.

Sr Leonella återvände senare till Kenya en period för att introducera tre av sina nyexaminerade sjuksköterskor till vidareutbildning. När hon sedan skulle resa tillbaka till Mogadishu blev det problem med hennes inresetillstånd, på grund av det islamistiska styret.

Trots problemen lyckades sr Leonella ta sig in i Mogadishu den 13 september 2006. Bara fyra dagar senare, den 17 september, sköts hon och hennes livvakt ihjäl utanför sjukhuset av två okända män.

Sr Leonella fördes till sjukhus men dog på operationsborde. Hennes sista ord var ”Jag förlåter, jag förlåter, jag förlåter”.

Bara ett par dagar innan mordet på sr Leonella och hennes livvakt hade islamisten och imamen Sheikh Abubakar Hassan Malin uppmanat alla trogna muslimer att jaga och döda alla som förolämpade profeten Muhammed.

Dagen efter saligförklaringen påmindes påve Franciskus om sr Leonellas offer för tron:
– Hon offrade sitt liv för evangeliet och för att tjäna de fattiga. Hennes martyrdöd är ett hoppfullt löfte för Afrika och för hela världen”, underströk påven.
 

Källor: Vatican news, CatholicNews