Premiär för EWTN Nordic


 
Nu etablerar sig det största katolska medienätverket i världen i Sverige. Den 8 juni startar EWTN Nordic och plattformen kommer tillhandahålla svensktextade EWTN-program och egna produktioner, som video on demand (VOD), och streaming över internet direkt från EWTN UK.

EWTN, Eternal Word Television Network, startade i blygsam skala 1981 i en studio i klostret Our Lady of Angels Monastary i Irondale, Alabama i den amerikanska södern, och har sedan dess utvecklats till världens största katolska medienätverk. Och nu är det alltså Sveriges tur att bli en del av det globala nätverket, som sänder över satellit, kabel-TV och Internet.

Katolskt magasin har talat med Ulf Silfverling, som varit en av de drivande för att få EWTN till Sverige.
– Vi vill öppna ett fönster mot den katolska världen. Vi vill visa det sanna, vackra och sköna av kyrkan, visa vad vi har och hur vi lever vår tro. Det blir då naturligtvis ett ganska brett utbud, säger han.

Han berättar att den första kontakten gjordes redan 2007, då EWTN var i Sverige för att spela in några program. Att det sedan dröjde hela elva år innan EWTN Nordic blev verklighet beror på att det helt enkelt inte funnits tillräckligt med resurser.

Fortfarande arbetar redaktionen, som förutom Ulf Silfverling består av Peter Wiberg och Clemens Cavallin, helt ideellt:
– Vi har inte ens något kontor eller någon egen studio i nuläget. I första hand kommer därför utbudet från EWTN. Vi ingår också i ett nätverk av tio TV-stationer runt om i Europa, som producerar bra dokumentärer om vår egen historia, som annars skulle vara svåråtkomliga.

På sikt vill man också göra egna produktioner, allt från enklare intervjuer till dokumentärer, men det kräver resurser:
– Att börja med utgifter innan man har någon verksamhet är ingen bra början. Vi har idag ett 30-tal produktioner av stor bredd och mer kommer. Men det här med översättning och textning tar resurser och tid. Det här är långsiktigt, och nu när vi har något att visa upp kommer vi också att gå ut och söka pengar.

Att EWTN Nordic behövs finns det ingen tvekan om, fortsätter han:
– Det finns uppskattningsvis omkring 700 000 svenskar som inte kan tillräckligt mycket engelska för att kunna ta till sig engelska program och det gäller förstås också många katoliker. Därför kommer alla program som sänds på EWTN Nordic att vara textade.

Han berättar att man har ett nära samarbete med Katolsk horisont, och med pater Joseph Maria Nilsson. Man håller också på och söker kontakter med de övriga nordiska länderna för ett samarbete. Ulf Silfverling tillägger att det också finns ett stort intresse från andra länder, att ta del av det katolska livet i Sverige och de andra nordiska länderna.

Fram till dess EWTN Nordic kan börja producera eget material finns gott om annat material att använda, säger Ulf Silfverling. Eftersom han själv är folkbildare och folkhögskolelärare ligger serien Vaticano honom varmt om hjärtat:
– Vaticano görs av en liten redaktion i Rom. Det är en väldigt bra serie, inte bara för katoliker utan den är folkbildande i största allmänhet.

Du hittar EWTN Nordic på https://www.ewtn.se
 
Text: Bitte Assarmo
Foto: EWTN Nordic faksimil