Nu vill Irland öppna dörren för dödshjälp

Efter att Irland genom en folkomröstning öppnat dörren för att legalisera abort arbetar man nu på ett lagförslag för att legalisera dödshjälp.

John Halligan, minister i Irlands regering, har offentliggjort att han arbetar på ett utkast till lagstiftning, som kommer att presenteras för irländska parlamentets underhus, Dáil. Det framgår ännu inte om förslaget gäller dödshjälp eller läkarassisterat självmord.

John Halligan, som tog intryck av folkomröstningen om abort, menar att opinionsundersökningar visar att befolkningen skulle stödja ”rätten att dö”.
– När allt damm har lagt sig efter abortfrågan tror jag att den stora majoriteten skulle se logiken i någon form av lagstiftningsändring för människor, särskilt för dem med en obotlig sjukdom. Det finns medkänsla. Det här händer i Irland. Vissa åker till Schweiz och vissa köper medicin på internet, säger parlamentsledamoten Gino Kenny.

Dödshjälp är just nu ingen het debattfråga i Irland, men några ser det som nästa naturliga steg. Före folkomröstningen skrev kolumnisten Ian O’Doherty i tidningen The Irish Independent att ”dödshjälp är nästa stora sociala fråga som vi måste ta itu med, även om det politiska kravet saknas.” med argumentet att landet har ”en åldrande befolkning” och ”ett bristande hälso- och sjukvårdssystem”.
 
Källa: Respekt