Böneexperimentet uppmuntrar till kreativitet


 
I en tidigare anmälan av boken Hjälp Tack Wow berättade jag om har jag önskade en ”nybörjarguide till bönens värld” i mitt tidiga kristna liv. På samma sätt ”efterlyste” jag en handledning till att utveckla bönen och alternativ till den traditionella bönen. Och som jag sa den gången: Nu har den kommit!

I boken Böneexperimentet tar författarinnan upp några nya sätt att be på. Några exempel är: Bönevandring, Bönekoja och Bönepärlor.

Sammanlagt är det tretton olika tips/förslag, och det hela avslutas med en ”Examen”. Jag kan även nämna att tre kapitel/variationer är Förbön, Tacksamhet och Tillbedjan. Precis som den tidigare boken jag skrev om i början.

Såsom varande katolik, blir en förstås nyfiken på avsnittet Bönepärlor. Och mycket riktigt, så hon tar upp Rosenkransen.

Författaren har kunskap nog att skilja på ”Be till” och ”Tillbe”, men när hon sedan säger att det ständiga upprepandet av bönen till Jungfru Maria kan uppfattas som vidskepelse… Nah! Då blir det inte längre en redogörelse i mina ögon! Men det är det enda negativa jag har att säga om boken. Annars är jag bara positiv.

För övrigt var ”Färglägg Bibeln” en favorit, i all sin enkelhet. Välj ett bibelcitat du tycker om. Jag valde Gud är kärlek (1 Joh. 4:16). Skriv det på ett papper i lämplig storlek, (A5 eller A4 är en bra början) så ”krusidulligt” som möjligt, med eller utan hänvisning till varifrån det kommer. Det är helt frivilligt. Sen är det bara att börja rita, måla och färglägga. Blommor, blad, arabesker…

Låt fantasin och färgerna flöda i rikt övermått samtidigt som du tänker på bibelcitatet allt medan skapandet pågår. Det blir en form av aktiv meditation, i brist på bättre ord.

Samtidigt som du skapar ett mästerverk, fördjupar du dig i Ordet. Det i mitt tycke bästa i den här övningen är att det finns inget rätt eller fel här! Allt är upp till dig och din alldeles egna fantasi!

Förutom lapsusen om vidskepelse, tycker jag att det här är en rolig och bra bok. Den uppmuntrar till kreativitet, fördjupning och ett bredare synsätt på saker och ting på ett sätt som få andra böcker gör. Visst finns det andra böcker i ämnet; men här är allt med i en bok, vilket gör den speciell i mina ögon.

Så för den som, likt undertecknad, vill få mer, större och bredare perspektiv på sitt inre liv är Böneexperimentet en guldgruva. Låt dig inte luras av det enkla omslaget. Rekommenderas, mer än varmt!
 
Liselotte Frejdig
 
Titel: Böneexperimentet
Författare: Miranda Threlfall-Holmes
Förlag: Libris
Utgivning: 2017