Njutbart om Han Solo i klassisk Star Wars-anda


 
Solo: A Star Wars Story tar oss tillbaka till tiden före händelserna i Star Wars IV: A New Hope – det vill säga, den allra första filmen, som i Sverige först fick titeln Stjärnornas krig – och fokuserar på Han Solo.

När Luke Skywalker och Obi Wan Kenobi möter Solo i baren Cantina på Tatooine är han redan en välkänd pilot. Det lilla som berättas om hans bakgrund är fragmentariskt och vagt, men trots detta har filmskaparna lyckats pussla ihop en hållbar historia.

Vem har inte undrat över vad ”the Kessel run”, där Solo utmärkte sig med sitt skepp Millennium Falcon, är för något? Och varför är han och wookien Chewbacca så nära vänner?

Nu får vi svaren, och historien berättas med glimten i ögat och en stor portion humor. Den inbitne Star Wars-fantasten får många tillfällen att le igenkännande och nicka nostalgiskt.

Det är inte helt lätt att axla Harrison Fords mantel men Alden Ehrenreich fungerar mycket bra i rollen som Solo, som bakom den cyniska fasaden och de torra skämten döljer ett hjärta av guld. I andra viktiga roller ser vi Emilia Clarke (Game of Thrones) och Woody Harrelson (True Detective).

På det hela taget är detta en riktigt njutbar film, som återskapar mycket av stämningen och känslan från originalfilmen.
 
Bitte Assarmo
 

Titel: Solo: A Star Wars Story
Regi: Ron Howard
I rollerna: Alden Ehrenreich, Emilia Clarke, Woody Harrelson m fl
USA 2018
Sverigepremiär: 23/5 2018